Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Naturnära och nyttigt – borde vara nationaldag

Det är mycket som talar för midsommarafton.

I mina ögon är det årets trevligaste helg.

Skälen är enkla och borde ­omfattas till och med av miljö­partister.

Många miljoner människor i Sverige kommer nämligen att ­fira aftonen:

x Naturnära. Alla vill vara utom­hus, eftersom det är ljusare och varmare och mer inbjudande att vistas under bar himmel just denna dag, än det är vid exempelvis nyår. Vi är inte konstruerade för att vistas inomhus. Att sitta ute och festa passar oss bättre, även om det kommer en hagelskur.

x Förväntansfullt. Eftersom ­semestern närmar sig, för dem som har råd. Det gör den vanligtvis inte på alla helgons dag i nov­ember. Det är då man börjar räkna ­dagarna till nästa sommar­semester.

x Nyttigt. Sill innehåller hälsosamt fett, och var fjärde inlagd sill i Sverige säljs inför midsommarhelgen. Rena dunderkuren för folkhälsan, alltså. Brännvin kan också vara nyttigt, i avvägda ­doser. Liksom antioxidanterna i jordgubbar.

x Miljövänligt. I samband med midsommar kastas inga smällare. Det skjuts inte raketer och tänds få eller inga marschaller. Visst går grillarna varma, men det sparar dyr el.

x Opretentiöst. Det finns en ­utbredd, sund skepsis mot kortbyxor och plasttofflor. Men i de flesta sammanhang är allt sådant tillåtet på midsommar. Utan att det höjs på ögonbrynen.

x Uppfinningsrikt. Gamla julskinkor kryddas om till flinta­stekar. Polska jordgubbar säljs som svenska. Stänger majas med häftapparater och tejp. Hembränt blandas med essenser och serveras som avec.

x Traditionsenligt. Bords­flaggan vädras. Snapsglasen står putsade. Barnen leker grodor och Jimmie får en chans att snöra på sig folkdräkten. Lägenhetsbråk och knivslagsmål kommer som lök på laxen.

x Billigt. Man behöver ju ­inte ge varandra en massa inslagna ­paket, som man måste i samband med jul. Utan slöseri får vi fart på Sverige. ­(Eller var det tvärtom?).

Nåväl, ni hajar de stora dragen, större delen av året ­lever vi i mörker, i arktiskt ­klimat.

De som inte är permanent sura och vrånga blommar upp till midsommar och blir snälla mot varandra. Och mot de inpiskade gnäll­spikarna, som i bästa fall kostar på sig ett ­leende.

Midsommarafton borde vara nationaldag i Sverige.

Folk vet knappt varför vi firar den 6 juni. Det hjälper inte att de kungliga sitter i tv och tittar på uppträdanden ­eller att nyheterna gör inslag om glada ­invandrare som viftar med blågula pappersflaggor.

Sommarsolståndet – med förkristna anor – är bäst.

Och hur folk än väljer att fira så vet alla att det är något särdeles speciellt med midsommarafton.

Bitterljuva midsommar­låtar

Aretha Franklin.

Låtar för full midsommar­rulle

Alan Stivell: ”Delivrance” Manu Chao: ”Welcome to ­Tijuana” Kjell Höglund: ”Jag hör hur dom ligger med varandra…” Kool & the gang (med Blue & Lil Kim): ”Get down on it” The Coasters: ”Riot in Cell Block No. 9” Peps Persson: ”Oh Boy” Fats Domino: ”I’m ready” Aretha Franklin, Bonnie Raitt, Gloria Estefan: ”Natural woman” Joe Cocker: The Letter Ear­th Wind & Fire: ”September (live)”

Ingvar ”Tjotta” Olsson: ”På en sjömansgrav där växer inga blommor” Ry Cooder: ”Yellow roses” Harry Brandelius: ”Hälsa dem därhemma” Jussi Björling, Hjördis ­Sch­ymberg: ”O Soave Fanci­ulla” Edith Piaf: ”La vie en rose” Ernst Rolf: ”Ensam på en krog i Hamburg” Julio Sosa: ”El ultimo cafe” Gato Barbieri: ”Nunca Mas” Hjort Anders Olsson: ­”Gärdebylåten” Aretha Franklin: ”Nessun ­dorma

Följ ämnen i artikeln