Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Så påverkas Sverige av krisen på Cypern

Av krisen på Cypern kan man lära sig mycket.

Exempelvis att inte ha en banksektor som lider av elefantiasis. Eller att inte låna ut pengar till stater med vacklande ekonomi, även om de betalar bra.

I kväll flög brittiska flygvapnet ner 84 miljoner kronor till de 3 000 soldater landet har på Cypern för att de ska ha kontanter att handla med. I sin enkelhet beskriver det hur allvarligt läget är.

Vad handlar det om?

Cypriotiska banker ägde en massa grekiska statspapper. De hamnade i akut kris när Grekland skrev ner värdet på sina obligationer och behöver därför snabbt nytt kapital.

I lördags fick Cypern ett avtal med euroländerna och Internationella valutafonden, IMF. De skulle få ett nödlån på upp till 84 miljarder kronor om de själva fixade fram knappt 60 miljarder.

Det senare skulle göras med en starkt kritiserad skatt på banktillgångar och höjd bolagsskatt.

Men nu i kväll röstade parlamentet blankt nej till uppgörelsen mellan EU, IMF och deras egen, nyvalde president.

Vad händer nu?

Den cypriotiska regeringen samlas onsdag morgon och euroländerna inväntar ett nytt förslag på hur de ska skrapa ihop pengarna. Under tiden lovar Europeiska centralbanken, ECB, att se till att bankerna har tillgång till kapital.

Klarar sig Cypern utan nödlånet?

Nej, det gör landet inte (vi talar om den grekcypriotiska delen av ön). De har, genom att låta bli att ställa närgångna frågor, lockat till sig stort utländskt kapital, framför allt från Ryssland. Banksektorn är mer än sju gånger större än Cyperns eget BNP.

Därför kan inte cypriotiska staten ställa upp med de pengar som bankerna behöver, den har helt enkelt inte tillräckligt med kapital. Men utan stöd kommer bankerna med stor gå omkull vilket man tror i sin tur leder till statsbankrutt. Det kan också leda till att Cypern lämnar euron.

Påverkas Sverige av det som händer på Cypern?

Inte direkt. Men finansmarknaden avskyr osäkerhet och brukar reagera mycket kraftigt på den. Parlamentets nej kan leda till fallande börser, allmän oro och att euron minskar ytterligare i värde i förhållandet till kronan. Så indirekt kommer även Sverige att påverkas negativt.

Följ ämnen i artikeln