Som äldre står jag över trenderna – trodde jag

1998  Överdoseringen av läppenna och de smala ögonbrynen är ett par modegrepp Olivia Svenson önskar att hon kunde ta tillbaka.

Supertrendigt just precis nu, våren 2016: fransiga jeans, silverskor och synliga axlar. Och så ska man äta ramen-nudlar och gröt och dricka något man bryggt med sina egna händer.

Allt enligt modetidningarna och omvärldsanalytikerna och pr-proffsen, som har som livsuppdrag att berätta för oss andra vad som är rätt.

Tyvärr blir det inga poäng för mig i år heller, men jag har å andra sidan alltid varit bra på att undvika det som är allra hetast. Enligt kommunikationsexperten Everett Rogers ”diffusionsteori inom innovation” är jag knappast någon ”early adopter”. Snarare är jag en del av den stora majoriteten som först låter andra provköra trender och nya produkter och sen eventuellt hakar på. Ibland när tåget redan har gått (som i fallet med baggy jeans, som jag köpte exakt en dag för sent i årskurs sex).
Vissa trender har jag skippat för att jag var för feg eller för att det inte var snygg: kinesiska ­tecken i svanken, den piercade ­naveln, Christina Aguilera-rosa hårtoppar, de svampade väggarna i terrakotta. Eller för att jag inte hade råd: hamburgertelefonen, Takano-overallen, vändbara ­Mimmi Pigg-tröjan, permanenten.

Och sen finns trenderna jag önskar att jag undvikit, som fake-ormskinnsbyxorna med låga midjan, stringtrosan, strumporna över knäna, fransförlängningen, ­lösnaglarna, överdoseringen av läppennan, de smala ögonbrynen, solbrännan.

Ibland går det liksom inte att stå emot, hur jobbigt det än är att försöka hänga med.

Vad gäller för tillfället – spetsig eller rund tå i skon?

Kort eller lång kjol? Bootcut ­eller skinny jeans? Korallfärgade blanka eller svarta matta naglar?

Häromdagen fick jag för mig att något revolutionerande hänt, att jag plötsligt blivit immun. Att jag hittat min stil och inte orkar bry mig längre. Att jag blivit äldre och mognare och numera står över sånt där trams som trendföreskrifter.
Sen hamnade jag i samma affär som fyra mycket coola japanska kvinnor, förmodligen var de modebloggare på internationell sajt med miljontals unga fans.

Kvinnorna provade skor och den coolaste av dem bar en skotsk­rutig figursydd kostym, fluffig blå jacka och hade kort frippa med snedlugg.

Hon var så självklar och egen. Så jag köpte likadana sneakers som hon.

Tidigt ute.

Bästa modenyheten 1

Att pyjamas numera sägs kunna bäras med fördel även utanför hemmets väggar. Hugh Hefner hade tentaklerna ute redan på 80-talet när han började dissa kostymerna för tvådelad sovutstyrsel.

Bästa modenyheten 2

Att bygel-behåar håller på att tappa i popularitet. Kanske är det äntligen dags att få ett alternativ till hårda stålpinnar även om man vill ha stöd under bysten.

Följ ämnen i artikeln