’Solsidans’ tittare är fler än alla S-väljare

Nu vill alla bo som Fredde och Mickan, skriver Aftonbladet.

Bostadspriserna i Solsidan, rikemansområdet som teveserien hämtat namnet från, ökade under förra året. Just nu säljs en niorummare som ligger ”jättenära Freddes sjötomt”. Utgångspriset är 10,7 miljoner kronor.

Den nye ägaren kommer gissningsvis att få Connoisseur hem i brevlådan, en tidning som automatiskt skickas ut till landets rikaste människor.

Det var i Connoisseur som näringsministern Maud Olofsson efter valet 2006 utropade sin vision:

– Det måste vara fint att bli rik i Sverige!

En attitydförändring som också skulle kunna formuleras: ett moderat framgångssamhälle måste bli norm.

Det var redan nära. Då, under 2000-talets sex första år, hade en halv miljon svenskar blivit nya miljonärer. Socialstyrelsens rapport från samma år konstaterade att de fattigaste halkat efter.

Fem år senare är det inte längre någon som tvivlar på att de nya moderaterna omformulerat den svenska normen.

En färsk studie från SOM-institutet visar att upp emot hälften av de svenska arbetarna hellre uppfattar sig som medelklass.

Och en vintervecka i januari intervjuas Maud Olofsson i Aftonbladet om de hysteriska elpriserna som oroar folk. Hon ger rådet att folk ska isolera sina hus bättre. Med andra ord: renovera för hundratusentals kronor.

Likt en Marie Antoinette som råder de hungriga bönderna att äta bakelser om nu brödet tagit slut.

Samma vintervecka i januari ser 2,5 miljoner svenskar säsongspremiären av ”Solsidan”. Det är fler än vad som röstade på Socialdemokraterna i höstens riksdagsval.

Teveserien brukar berömmas för den starka igenkänningen, precis som en gång ”Svenska hjärtan” eller ”Tre Kronor”.

Men där dessa båda tevesuccéer från tidigare decennier skildrade livet i radhus respektive mexitegelvilla utspelar sig ”Solsidan” i miljonvillorna vid vattnet. Humorn som anses så igenkännande handlar numera om lyxkläder och barnflickor.

Vilka skulle Reine och Mimmi från ”Tre Kronor” vara i Fredde och Mickans värld?

Sannolikt inte mer än två städare i oskärpa som svabbar parketten medan Fredde och Mickan står i det stora ljusa köket och tjafsar om rut-avdraget.

Eller som man kanske bör säga numera, i enlighet med de nya moderaternas arbetslinje: egenföretagande lokalvårdare.

Följ ämnen i artikeln