Be Alfons mamma att förklara lönerna

Upptäcker i tidningen att Svenskt Näringsliv annonserar efter en ”doktorerad nationalekonom till samhällsekonomiska avdelningen”. I arbetsuppgifterna ingår att initiera, leda eller genomföra kvalificerad analys och samhällsdebatt.

Just i dag är det svårt att läsa annonsen utan att le i mjugg. För det var länge sen som en så kompetent ledare åstadkommit så taktiska misstag som Svenskt Näringslivs ordförande Michael Treschow gjort den senaste veckan.

Killen behöver all hjälp han kan få, både av doktorerade nationalekonomer och av andra rådgivare som kan hjälpa honom ner från den köttkrok där han hängt upp sig själv.

Och mitt i alltihopa tycker jag det är rätt kul att Michael Treschow är gift med Alfons Åbergs mammas syster.

Jag hinner inte tygla min fantasi förrän den löper i förväg in i familjens julfirande, där man lite stinna efter julbordet samlats i salongen för att dela ut julklappar. Alfons mamma, alltså författarinnan Gunilla Bergström, ger en halsduk till sin syster, som kontrar med en trevlig reservoarpenna. Michael sitter i sin howardfåtölj och myser i koftan. Fler klappar skickas runt. Paketpapperet prasslar i takt med brasans knaster.

Snart har det gått en kvart och ännu har Michael inte fått någon julklapp. Det trivsamma inre lugnet börjar anfäktas av en diffus oro. Han sjunker djupare ner i fåtöljen. Tankarna rasar. Varför får han ingen julklapp? Han som varit så kompetent och kämpat så hårt.

Svaret är enkelt. Det beror på att tomten valde att belöna andra i stället. För i tomtens värld gäller samma regler som i näringslivets elitserie. Ingen tomte vill dela ut mer än vad som är sakligt motiverat. Man får det man förtjänat. Vissa får allt och andra inget.

Michael Treschow skriver själv i en lång drapa på Svenskt Näringslivs hemsida om vikten av att sätta in de höga arvodena i sitt sammanhang. Han vädjar till sina kolleger i näringslivet om hjälp att förklara. Så att redovisningen av vinster och olika ersättningar ”blir så begriplig som möjligt så att man i största möjliga utsträckning undviker sådana i sak felaktiga men måhända psykologiskt motiverade sammankopplingar”.

Som till exempel att jämföra sin egen lön med ett kompetent styrelseproffs höga arvode. Så tokigt!

Avslutningsvis, ett gratis konsultråd. Varför inte be Alfons mamma skriva en barnbok om saken? Så att alla kan förstå. Så man kan lyfta frågan från dagordningen en gång för alla.

Följ ämnen i artikeln