Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Att vara anonym ger inte mycket respekt

Gillar hemligheterEuropaparlamentets talman, Martin Schulz, ser gärna att omröstningen om budgeten görs anonymt så att ledamöterna slipper mötas av ­arga väljare. Ett av de mest bisarra resonemang man hört faktiskt.

Demokratins fernissa är obehagligt tunn.

Europaparlamentets talman vill ha en hemlig omröstning om nya EU-budgeten. Och Jimmie Åkesson vet inte om han ogillar anonyma debattörer.

Själva idén med demokratin är att man är offentlig och, oftast, står för sina åsikter. Den som inte ­gillas av tillräckligt många blir därmed aldrig vald, eller i alla fall inte omvald.

Därför är det med förskräckelse man tar del av framträdande politikers idéer om anonymitet.

En av dem är Martin Schulz, social­demokrat och talman i EU-parlamentet. Det ska godkänna eller förkasta den överenskommelse ­om EU:s nya långtidsbudget som ­regeringscheferna kom överens om i slutet av förra veckan.

Schulz tycker att budgeten är för snålt tilltagen och det får han givetvis tycka och ska självklart plädera för. Det är det politisk diskussion går ut på, att offentligt uttrycka sina åsikter och slåss för dem i debatten.

Men det var när Schulz tyckte att parlamentets omröstning ska vara anonym som han gick bort sig, fullständigt. Det är märkligt nog möjligt att genomföra anonyma omröstningar i parlamentet om en femtedel av ledamöterna stödjer hemlighetsmakeriet.

Schulz trodde att det inte skulle bli något större problem att skrapa ihop så många ledamöter och hans motivering gav, oavsiktligt, uttryck för stor humor. Schulz hävdade att väljarna kunde bli arga på ledamöter som röstade för mer pengar till EU och just därför skulle de vilja vara anonyma.

Ett av de mest bisarra resonemang man hört faktiskt. Det är ju precis därför man inte ska ha hemliga omröstningar. För att väljarna i nästa val ska kunna välja bort dem vars åsikter de inte delar.

Det är det vi kallar ­demokrati. Omröstningar som inte är som dem i det kinesiska kommunistpartiets centralkommittés ständiga utskott, omöjliga att känna till. Utan öppna och transparenta.

En annan som uttryckt förkärlek för anonymitet är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, ledare för riksdagens sjätte största parti. I en intervju i Dagens Nyheter meddelar Åkesson att det kan finnas en poäng med anonyma debattörer. Han hade dock själv inte bestämt sig för vad han tycker, för eller emot.

Han tog inte heller avstånd från riksdagsledamoten Erik Almqvist (SD) som erkänt att han brukar debattera anonymt på nätet.

Det är klart att man kan vara anonym om man vill eller uppträda med falsk identitet. Men den som vill bli respekterad måste stå för det hon, eller han, tycker. Det gäller i EU-parlamentet, i riksdagen, överallt faktiskt.

Synd att Schulz och Åkesson inte fattat det.

Nu får vissa se upp

På onsdag avslöjar Skatteverket vilka grupper de ska specialkontrollera när årets deklarationer ska gås ­igenom. Det finns alltså anledning för en del att bli lite nervösa. Myndigheten har redan avslöjat att den kollar friåkare i taxibranschen, åkare som inte är anslutna till en växel.

En högtidsstund i riksdagen

Med drygt en månads ­mellanrum är det frågestund med statsministern i riks­dagens plenisal. De andra partiledarna eller gruppledarna ställer frågor till honom och det uppfattas som något av en högtidsstund i folk­styrelsens högborg. Andra är nog inte lika imponerade.

Långivarna knackar på

Greklands internationella långivare väntas besöka Aten för att kolla läget. Facken har flaggat för generalstrejk mot regeringens förslag till nya besparingar. ­Arbetslösheten i Grekland uppgick enligt Eurostat till 26,8 procent i oktober. Det är sannolikt en alltför låg siffra.

Födelsedag för en blivande statschef

Prinsessan Estelle, som om det går som planerat blir Sveriges nästnästa statschef, fyller ett år på lördag. Givetvis kommer hovet att släppa ut gulliga firandebilder i enlighet med sin nya framgångsrika kommunikationsstategi. Den första av många kungliga högtider i år.

Sista försöket för Silvio Berlusconi

Nästa helg är det val i Italien och Silvio Berlusconi gör sitt sannolikt sista försök att bli premiärminister. Det är oklart vad som driver honom utom möjligheten att gynna sig själv och hans företag. EU:s nya ekonomiska prognos, som väntas på fredag, kan bli en sista valrysare.

Följ ämnen i artikeln