Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

En kunglighet eller Mrs O’Neill? Det är hög tid att välja liv

Nu är det dags för prinsessan Madeleine att välja liv.

Att fortsätta som aktiv medlem av kungahuset.

Eller dra sig tillbaka som fru till en framgångsrik finansman.

Efter giftermålet fortsätter Madeleine som prinsessa och hertiginna av Gästrikland och Hälsingland. Trots att maken enligt hovprotokollet kort och gott kallas för herr.

Det betyder att prinsessan Madeleine både kan ha kakan och äta upp den. Hon kan välja att, trots att hon utvandrat till USA, fortsätta göra skäl för prinsesstiteln och delta i kunga­familjens officiella plikter.

Eller hon kan dra sig tillbaka och uppträda mer som Mrs O’Neill än som prinsessa av Sverige.
 

Samma ordning gällde inte för de tre av kungens fyra systrar som valde att inte gifta sig med en prins. De fick visserligen heta prinsessa, men med tilläggen Mrs Ambler, friherrinnan Silfverschiöld och fru Magnuson. Till skillnad från Made­leine åkte de också ut ur kungahuset i samma ögonblick som de sa ja i kyrkan.

Bara prinsessan Birgitta behöll titeln Hennes kungliga höghet eftersom hon gifte sig med en tysk prins. Men kungafamiljen är inte hon heller medlem av.

För att prinsessan Madeleine drar sig tillbaka talar hennes omvittnade önskan om ett eget privatliv. Hon ställer sällan eller aldrig upp för intervjuer, inte ens i samband med förlovningen.
 

Redan flytten till USA vittnar ju om att prinsessan Madeleine tycker att intresset för hennes person är lite för närgånget här. På Manhattan är hon inte lika igenkänd.

Mot att hon helt drar sig från rampljuset talar att Madeleine trots allt behåller sin prinsess­titel. Det hade hon inte behövt göra om hon inte ville.

Enligt kungahusets hemsida har maken däremot tackat nej till att bli prins. Enligt policyn bör en medlem av kungahuset vara svensk medborgare och inte ha ansvarsställning i näringslivet.

Christopher O’Neill är redan brittisk och amerikansk medborgare och har inga planer på att sluta arbeta kommersiellt.
 

”Med hänvisning till dessa krav har Herr Christopher O’Neill respektfullt anhållit om att få förbli enskild medborgare och ej för­länas Kungligvärdighet”, skriver riks­marskalk Svante Lindqvist.

Det mesta talar alltså för att Madeleine inte alls väljer sida utan fortsätter ungefär som nu. Det vill säga jobba för mammas stiftelse World Childhood Foundation, delta i kungahusets offi­ciella fram­trädanden, särskilt i USA, och vid större ceremonier i Sve­rige. Som Nobel­festen, pappas 40-årsjubileum som kung och mammas 70-årsdag.

Dessutom vill Chris säkert att hon sticker emellan med ett och annat uppdrag där han också får synas. Mannen har klara karriärambitioner och vad passar bättre då än en tvättäkta europeisk prinsessa?
 

Madeleine är i dag fyra i tronföljden. Om hennes eventuella barn också blir tronföljare återstår att se.

Enligt hävd skulle de inte vara det. Men kungen har ofta visat prov på en friare tolkning av de kungliga traditionerna än sina företrädare.

Om Madeleine och Chris O’Neills framtida barn ska bli tronföljare förutsätter det dock att familjen flyttar till Sverige och att barnen inte tar efter pappa och blir katoliker.

Enligt successionsordningen, en av grundlagarna, ska prinsar och prinsessor fostras i den evangeliska läran och inom riket. Det kan inte ens kungen ändra på.

Följ ämnen i artikeln