Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Nu kan Löfven utnyttja Zenecas nedläggning

Publicerad 2012-02-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

VINNARE Det finns både vinnare och förlorare på den politiska scenen efter beskedet att Astra Zeneca lägger ner all sin forskning i Södertälje. En vinnare är Stefan Löfven som kan använda beslutet politiskt.

Astra Zenecas chockbesked, att de lägger ner hela sin forskning i Södertälje, är ett streck i räkningen för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Medan det kan gynna nye S-ledaren Stefan Löfven.

I går kom beskedet. Brittiska Astra Zeneca, där Wallenbergs maktbolag Investor äger fyra procent av aktierna, lägger ner all forskning i Södertälje och säger upp åtminstone ett hundratal i Mölndal. Upp till 1 200 personer blir av med jobbet.

Den forskning som bedrivits där har inte varit tillräckligt framgångsrik. Forskning på neuroområdet ska nu i stället ledas av 40–50 anställda i England och USA som bildar nätverk med personer utanför företaget.

Svenskt näringslivs forskningschef Tobias Krantz betraktar beskedet som ett dråpslag. Hans partivän, forskningsminister Jan Björklund (FP), anser att det är allvarligt för Sverige.

Att det är ett sorgligt, kanske till och med livsavgörande, besked för de anställda i Södertälje är en självklarhet.

Men på den politiska scenen finns både vinnare och förlorare. Sedan Stefan Löfven valdes till S-ledare för en vecka sedan står det klart att jobben, som redan tidigare var viktiga, har seglat upp som den klart dominerande frågan i svensk politik.

Löfven kan utnyttja Astra Zenecas bistra besked politiskt. Företaget lägger ner spetsforskningen på neuroområdet i Sverige men behåller tillverkningen i Södertälje, företagets största tillverkningsenhet.

Det är en ur alla synvinklar sett en avig riktning.

Utvecklingen borde, för ett framtidsland, gå i motsatt riktning. Från tyngdpunkt på tillverkning till större tyngd för forskning och innovation.

För Fredrik Reinfeldt (M) är beskedet dystert i dubbel bemärkelse, både mänskligt och politiskt. Det främsta skälet till nedläggningen i Södertälje har visserligen mycket litet med svenskt företagsklimat att göra.

Orsaken är snarare att företaget plöjt ner stora summor i verksamheten utan att det kommit ut tillräckligt många bra preparat. Nu ändrar man arbetssätt och hoppas att det blir mer framgångsrikt.

Men det är inte så det kommer att tolkas. Beslutet att lägga ner forskningen i Södertälje, precis som man tidigare gjort i Lund, kommer att tolkas som att det finns bättre ställen att forska på än svenskt territorium.

Följ ämnen i artikeln