Prostitution - eller bara extraknäck?

Det är avsugningarnas år.

Ursäkta min danska, men vårt grannland har gått all-in i veckan.

Först, folketingets animerade reklamfilm för att få ungdomar att rösta i EU-valet.

Muskelknutten Voteman sliter sig från fyra kvinnor som ger honom oralsex, allt för att skrämma valskolkande hipstrar till urnorna. Den första slyngeln sliter han huvudet av, och så vidare.

Videon drogs tillbaka, så klart.

Dagen före sändes konsumentprogrammet ”To blowjobs, tak” i public service-kanalen DR2. I sann Sverker Olofsson-anda försöker Christian Schou ta reda på hur mycket sex man får för 1 000 kronor.

Scou träffar till synes lyckligt prostituerade kvinnor, frågar om priserna och poängterar att ”en svensk avsugning” är en synonym för ett handjobb.

Kvinnorna på Köpenhamns gator verkar inte fullt lika lyckliga. Deras pris kan prutas ner till 100 kronor. Utan att gå mycket djupare i frågan konstaterar Schou att det är ”tusen spänn för tio knull”.

Här hjälper det knappast att moralisera. Däremot vet vi vad en debatt leder till: att folk börjar prata.

Efter det första avsnittet snackade alla om prostitution, ett ämne som sällan får utrymme. I Danmark är det lagligt att både köpa och sälja sex. Det som provocerar är snarare frågeställningen. Att ta reda på hur mycket en kvinna (de nämner inte män) kostar.

Samma sak hände i Sverige, i vintras. Folk rasade över frågeställningen i Belinda Olssons program ”Fittstim - min kamp”: har feminismen gått för långt?

Olsson bedyrade att den efterföljande debatten skulle ge rum för feministiska frågor. Ändå fick hon springa ett medialt gatlopp.

Facit? Före debatten stöttades Feministiskt Initiativ av de närmast sörjande. I dag har partiet över 13 000 medlemmar, nosar på en plats i EU-parlamentet och den feministiska våren blomstrar.

I Danmark har journalisterna redan grävt guld. DR-nyheterna rapporterar om trenden Sugardating, där äldre män och yngre kvinnor utbyter tjänster. Anders, 49, säger till DR att han genom en kontaktsajt ofta träffar tjejer i 20-årsåldern.

För en tid sedan fick Anders sex i utbyte mot att betala en ung kvinnas mobilräkning. Gymnasieeleven Sofie träffar i sin tur män för att spara ihop till en resa.

Är det prostitution? En gråzon, menar den danska socialstyrelsen.

Frågan borde intressera svenska myndigheter. Samma sajt som lockar 8 000 danskar har i skymundan nyligen lanserats i Sverige.

Där finns flertalet svenska tjejer, främst fattiga studenter, som vill skaffa sig en extrainkomst.

Men det känner inte allmänheten till. För i Sverige debatterar vi bara prostitution i termer av människohandel.

Ibland måste man spegla sig i andras dårskap för att se sin egen.

Å ena sidan

Nog finns det svenskar som vill ha en ny sexköpslag. Flera liberaler står på barrikaderna för att gemene person ska kunna inkassera ett ligg utan att åka dit.

Å andra sidan

Men en torsk ser knappast sina handlingar som civil olydnad i hopp om ett bättre samhälle. Han vill blott ha sin avsugning.

Följ ämnen i artikeln