Arbetsförmedlingen är tom – det är Sveriges succé

Arbetsförmedlingen på Tunnelgatan i Stockholm.

Det här är bilden av en succé.

Strax före åtta på torsdagmorgonen kom Jan, 39, till arbetsförmedlingen på Tunnelgatan i Stockholm. Han kände på dörren, den var låst.

Han kikade in genom de stora fönstren, in i den stora upplysta lokalen med ståborden, datorplatserna, de sorgsna krukväxterna och alla käcka uppmaningar – SE MÖJLIGHETEN – HITTA RÄTT MED YRKESKOMPASSEN.

Succén bestod i att Jan var ensam. Sverige upplever en enastående konjunktur och det fattas folk inom snart sagt alla yrkesområden utom kultur, media och design. Men inom de yrkena har det å andra sidan alltid varit för mycket folk.

Bara i år kommer det att skapas 74 000 nya jobb i Sverige, beräknar Arbetsförmedlingen. Förutom alla där det behöver fyllas på efter pensionsavgångar.

Arbetsförmedlingen publicerade de nya uppgifterna på torsdagmorgonen, samma morgon som Jan kom till kontoret på Tunnelgatan för att söka försörjning. Han kände på dörren en gång till. Nu var den öppen. Han blev förvånad och osäker. Ingen människa syntes i lokalen, ingen hade hälsat välkommen in, dörrlåset styrdes från någon osynlig central. Var det bara att kliva på?

Jan är polack. Han har arbetat ett halvår i Sverige, han har hjälpt till med trädgårdsarbeten och enklare byggen och för det har han fått 500 kronor i handen per dag. Men på vintern finns inga trädgårdsarbeten och husvagnen i Rotebro som Jan och en annan kille delade på forslades bort av polisen. I husvagnen låg Jans papper och tillhörigheter och han har inte lyckats ta reda på var prylarna finns.

Han tog upp en sliten anteckningsbok och visade ett telefonnummer till polisen men kunde inte förklara om han försökt ringa dit eller inte.

De yrken det råder störst brist inom är data/it, lärare av alla slag, hälso- och sjukvård, bygg och anläggning. Det är bara att fortsätta att rabbla. Häromdagen träffade jag en ombudsman på Transportarbetarförbundet som sa att åkerierna försöker ragga chaufförer redan på gymnasierna. Det behövs 50 000 nya yrkeschaufförer i Sverige de närmaste tio åren.

Jan gick in på arbetsförmedlingen. Inte en människa. En person, troligen en vakt, öppnade en dörr inifrån huskomplexet och tittade på Jan. Jan sa på knölig engelska att han behövde hjälp. Jag tror det kommer någon tio, sa vakten och stängde dörren.

En ljusskylt växlade mellan olika positiva budskap: Hur du skriver ett cv som sticker ut. Kanske studiemotiverande folkhögskolekurs är något för dig! Start–Up Stockholm informerar.

Det sägs ofta att det moderna samhället kräver långa utbildningar. Men du behöver inte ha studerat på högskola för att få jobb i Sverige. Arbetsförmedlingen säger att det råder stor brist på folk in exempelvis följande områden:

Betongarbetare, byggnads- och ventilationsplåtslagare, installations- och serviceelektriker, kockar och kallskänkor, motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer, murare, undersköterskor, hemtjänst och äldreboende.
Samtidigt som näringsliv, kommuner och landsting skriker efter personal går mängder arbetslösa. Det är nyanlända som inte kan språket och som i många fall helt enkelt inte förstår svensk arbetsmarknad.

Det är personer som Jan, ett nytt europeiskt proletariat som rör sig över kontinenten, på jakt efter påhugg.

Han arbetade nio år i England, hjälpte till med att rensa fisk. Sju pund och femtio pence i timmen. Ett bra jobb, vitt, men Jan kom uppenbarligen inte i kontakt med övriga samhället för han har stor möda att meddela sig på engelska. Han for till Sverige, oklart varför, en svartförmedlare försåg honom med påhugg.

Fram till nu. Jans kompis från husvagnen har åkt till Spanien för att söka sysselsättning. Jan drar omkring med sina saker i en plastpåse. Han bor på härbärgen, det finns ett vid Odenplan där de lottar ut sängplatserna och ett i Midsommarkransen där det kostar tio kronor natten.

Arbetsförmedlingens datorer står på ergonomiskt vänliga höj- och sänkbara bord. Jan ställde sig framför en dator. Jag hjälpte honom att ändra språket från svenska till polska.

– Jag tar vilket jobb som helst, sa han och började knappa på sig fram.

Arbetsförmedlingen säger att det råder stor brist på läkare, psykologer, röntgensköterskor, systemanalytiker, it-arkitekter, kyl- och värmepumpstekniker, takmontörer, svetsare och många, många andra yrken.

Följ ämnen i artikeln