Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Låten som bevisar hur kontroversiell hon var

gjorde avtryck Margaret Thatcher var en omstridd person. På onsdag begravs ”Järnladyn”.

Utan Margaret Thatcher skulle Europa se annorlunda ut.

Kanske skulle det vara bättre. Kanske sämre. Men definitivt inte likadant.

Låten ”Ding dong, häxan är död” från ”Trollkarl­en från Oz” har efter Thatchers död rusat in på tionde plats, men kommer trots det inte att spelas i BBC i dag när singellistan presenteras. Osmakligt, tyckte chefen.

Det är ett litet, sentida bevis på hur kontroversiell Margaret Thatcher var – och fortfarande är. 23 år efter att hon manövrerades bort som parti­ledare och premiärminister tycker människor, utan vanligt folkvett, att hennes död ska firas.

Thatcher var en omstridd person. Hon var helt enkelt lite för mycket,

lite för duktig, lite för säker på att hon, och ingen annan, hade rätt.

På vardagar gick hon upp halv fem och gick till friss­an medan hon läste in sig på dagens frågor.

Mest omtvistad är hon, självklart, som politiker. Hennes konservatism går under namnet thatcherism och karakteriseras av marknadsekonomi, stark tro på privat ägande, avregleringar, privatiseringar, låga direkta skatter (hon höjde momsen nästan det första hon gjorde) och stor tveksamhet mot fackföreningar och byråkrati.

Thatcher tillhörde sitt partis, det konservativa Torys, höger­flyg­el. Men till skillnad från många partikamrater trodde hon mer på hårt arbete och sparsamhet än ärvda pengar. Som parlamentsledamot på 1960-talet röstade hon för legalisering av homosexuella relationer och liberalare abortlagar. Själv kallade hon sig en liberal i Gladstones anda.

Hennes premiärministertid var fylld av hårda, på gränsen till oförsonliga, konflikter. I samband med den stora kolgruvearbetarstrejken på 1980-talet lyckades hon slå tre flugor i en smäll. Krossa gruvfacket, stänga 13 olönsamma statliga gruvor och sälja 13 till.

Hon bidrog starkt till det som i Tony Blairs tappning kom att heta ”Cool Britannia”, att dra sitt land ur det moras det hade hamnat i efter decennier av misskötsel. Men priset blev högt, ökade klyftor, i praktiken döda regioner och en stark polarisering.

Men Thatcher satte spår även utanför sitt land. Utan henne är det svårt att tro att exempelvis den svenska avregleringen av valuta- och finansmarknaderna skulle ha kommit när de gjorde. Även ”århundradets skattereform” bar tankegods från Thatchers No 10, även om få skulle erkänna det.

I samband med ett middagstal 2002 fråg­ade en av gäst­erna Thatcher vad hon tyckte var hennes största bedrift. ”Tony Blair och Nya Labour. Vi tvingade våra motståndare att ändra sig”, svarade Järnladyn.

På onsdag begravs en remarkabel kvinna.

5 saker att hålla koll på i veckan

Borg visar overheadbilder

n I morgon presenterar finansminister Anders Borg vårbudgeten med en sedvanlig grundlighet vilket inbegrip­er åtskilliga overheadbilder. Regeringens partiledare snodde åt sig en av godbitarna, en arbetsmarknadssatsning som syftar till att motverka lågkonjunkturen, tidigare i veckan.

Lady Thatcher begravs

n Margaret Thatcher begravs i S:t Paulskatedralen på onsdag. Natten före står kistan i parlamentet, därefter förs den i kortege längs the Strand till Clement Danes Church där kist­an flyttas till en hästdragen vagn med militär uppvaktning. Vid kyrkan möter militär hed­ersvakt från flera vapenslag.

Viktigt val för hela EU

n Italien utser en ny president efter kommunisten Giorgio Napolitano som suttit i sju år. Han, en lugn person, har haft en klart stabiliserande effekt på det eldfängda politiska livet, och därmed ekonomin, i Italien och avgår med flaggan i topp. På torsdag är efterträdaren klar.

Också hyllad och hatad

n En politiker av sin tid var drottning Kristina, statschef redan som barn. På hennes dödsdag 19 april öppnar den första större utställningen på 50 år av denna fascinerade person på Livrustkammaren i Stockholm. Nyare forskning om henne har fått ett tydligare queer- och genusperspektiv.

Ny lobbyform född

n Svenskt näringsliv låter sina medlemmar promenera med politiker, på lokal-, regional- eller riksnivå. Meningen är att företagarna under promenad­en ska dryfta problem och glädjeämnen med politikern. Sedan samlas alla vandrare till lunch och sammanfattar. Framgångsrikt? Återstår att se.

Följ ämnen i artikeln