Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Duckade – för det svåra

Stefan Löfvens vikarie Mikael Damberg debatterade mot bland annat Fredrik Reinfeldt i går.

Svåraste frågan fick Stefan Löfvens vikarie Mikael Damberg (S). Den var så marig att han inte ens försökte svara på den.

Den handlade om ungdomsarbetslösheten.

Lena Mellin Hatcitatet: ”Har hört rykten från flera oberoende personer om ett påstått sexköp i Gambia. Kan du bekräfta?” ”Du är inte bara fet och ful, du är korkad också.”
Kommentar: Jag har bestämt mig för att de som påstår att de hatar mig är ovidkommande. Jag skriver inte för dem, jag skriver för alla andra. Men min förundran är stor och jag undrar var de här människorna finns på dagarna. Inte i min ovirtuella värld i alla fall.

Tre gånger om året möts partiledarna för debatt i riksdagens plenisal. I går, en passande tid efter regeringens budgetförslag och oppositionens alternativ, hölls riksdagsårets första.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, vikarierade precis som i våras för Stefan Löfven som inte sitter i riksdagen och ­därför är förhindrad att delta i riksdagsdebatter.

Dagens ämne I. Det var den varselvåg, senast Telia som ska skära bort 2 000 tjänster, som nu drabbar Sverige i svallet av den europeiska krisen. Sju av Sveriges tio största exportländer ligger i EU och eurokrisen slår nu hårt mot framför allt verkstadsindustrin.

Dagens ämne II. Sysselsättningen och arbetslösheten i ett lite längre ­perspektiv. Damberg (S) anklagade regeringen för att missköta frågan och hävdade att arbetslösheten är högre och sysselsättningen lägre än för sex år sedan. Reinfeldt (M) påstod att utanförskapet minskat.

Dagens ämne III. Bragdmatchen i Berlin i förrgår kväll. Många tog upp den. Bland andra Mikael Damberg som tyckte att regeringen hade något att lära. Om det är 0–4 efter första halvlek så måste man ändra taktik, sade han.

Dagens färger. Grönt och orange. Språkröret Åsa Romson (MP) hade grön topp och Annie Lööf (C) en orange blus. Herrarna hölls sig till den dova färgskalan, från brunt till grått.

Dagens mest förutsägbara. Jimmie Åkesson som, som alltid, skyllde allt ont på invandringen. När han talar om ”ansvarsfull invandring” betyder det strypning för den som händelsevis inte förstått nyspråket.

Dagens svåraste fråga. Ställdes av Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund (FP) till Mikael Damberg. Den är lika spetsig som krånglig. Socialdemokraterna anser att den halvering av arbetsgivaravgiften som regeringen drivit igenom för alla företagare som anställer personer under 26 år är helt verkningslös.

I sin skuggbudet slopar S därför sänkningen. Men dessutom kompenserar partiet kommunerna, men inte den privata sektorn, för skattehöjningen. Det är, för att uttrycka sig försiktigt, motsägelsefullt. En helt verkningslös skatt borde inte kräva kompensation.

Damberg svarade aldrig på frågan. Men han sade ­inte heller att firma Reinfeldt & Björklund hade fel.

Dagens motsägelse. Den stod Mikael Damberg för som både anklagade regeringen för att sänka bolagsskatten med lånade pengar. Och för att de stramar åt i en tid då ekonomin kräver stimulans. Två svårförenliga ståndpunkter.

Dagens sömnigaste. Fredrik Reinfeldt som hävde i sig flera koppar kaffe innan han var tillbaka på banan. Orsak? Reinfeldt var hemma efter VM-kvalmatchen först vid tretiden natten till i går. Sex timmar senare inleddes partiledardebatten.

Dagens ord. ”Husa”, enligt Nationalencyklopedin en kvinnlig tjänare i stort hushåll som inte lagar mat. Ordet användes av Mikael Damberg för att beskriva skillnaden mellan Socialdemokraternas rut-förslag (skatteavdrag på högst 25 000 kronor) och regeringens (50 000 kronor). I alliansens Sverige finns husor, enligt Damberg. I S-Sverige existerar de inte.

Dagens spjutspetsar. SD:s Jimmie Åkesson fick en huvudroll i SVT:s partiledardebatt för elva dagar sedan där invandringen var en central fråga. Nu var taktiken från de andra partierna annorlunda. Bara två tog repliker på Åkesson, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt (V). Medvetet? Absolut.

Följ ämnen i artikeln