Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Hatet mot Romson är både orimligt och sorgligt

Attackerna mot Romson har varit legio den senaste tiden.

Jag har ett Twitterkonto. Närmare tre tusen följare har jag också, oklart varför då jag lägger allt mitt krut på Instagram. Om internet är ­Homeland är Twitter Dar Adal med en ond plan och Instagram är Brody återuppstånden i ett varmt bad med många bubblor.

Ibland delar jag någon av mina texter på Twitter, ibland inte.

Jag går in på Twitter av två ­anledningar:

1. För att följa flödet samtidigt som jag tittar på SVTs Debatt. Jag kan inte minnas en tid då jag såg Debatt utan att läsa vad tusentals människor tycker om utseendet på debattdeltagarna. Det är lika delar underhållande och fruktansvärt.

2. När någonting händer. Som till exempel att en satiriker vill utföra kvinnlig könsstympning på kulturchef medelst grovt huggredskap. Då vill jag veta vad Twitter tycker. Och Twitter ­tycker aldrig lite. Inget är så ­saftigt som Twitter.

För ett par dagar sedan gick jag in med händerna över ansiktet. Jag ville, mellan fingrarna, läsa lite om vad Åsa Romson hade Twittrat. Var det väldigt hemskt, det som Åsa hade skrivit?

Jag tänkte att det måste vara något ruskigt och hiskeligt eftersom Stefan Löfven sagt att det var ett ”olämpligt uttalande”.

Men det var det inte.

Inte värre än att miljoner människor världen över väljer att lyfta Paris när så många andra dött av terror, de senaste offren så sent som bara några dagar ­sedan. Jag förstår absolut medie­logiken bakom. Men vi kan inte vara Je suis Paris med en fot och fördöma Åsa med den andra. Det är hyckleri, till och med med twittermått mätt.

För övrigt så tvivlar jag på att Romson kan släppa en fis i sitt eget hem utan att det blir svallvågor (hon bor ju på en båt) och efterverkningar på Twitter.

Jaha, Åsa FES, så mycket brydde hon sig om miljön, så var det med det engagemanget mot ­metan i atmosfären.

Avgå Åsa hette det på Twitter.

Ska hon avgå därför att hon oroade sig för ett kommande ­möte, ett mycket viktigt sådant?

Om hon hade twittrat om att hon är ledsen eftersom hon hade tänkt åka till Paris och köpa båtfärg, då hade det varit en sak.

Men mötet är viktigt. Det är ­angeläget för Åsa som miljöminister och det är angeläget för alla.

Men vem orkar älska en miljöpartist? Som dessutom är kvinna. Ska man orka med alla dessa obekväma sanningar från den där hurtiga luggen?

Hallå, utan bilen stannar Sverige och där står ett jobbigt fruntimmer och säger att min bensin borde vara dyrare. Herregud, jag blir så upprörd att jag måste gå ut och skjuta en älg, skriva en insändare om vargen, kasta en ölburk i havet, tvätta min flanell­skjorta i sköljmedel (hejhej fördoms-SM)

Hon ser sur ut i debatter också. Hallå, varför kan hon inte bara le med alla tänderna samtidigt som hon pekar med sin kvinnohand, Annie Lööf kan ju?

Nej, hatet mot Åsa Romson är orimligt och sorgligt.

Jag zoomar ut från Twitter tills jag inte hör dess hatande kvitter.

Slåpåkäftskij

Snälla snälla säg att någon filmade den femtonåriga kampsporttjej som blev antastad av tre män och sedan slog ned dem. Jag kan missa upplösningen på Bron och Homeland och röstningen i Melodifestivalen om jag bara får en länk till detta mästerverk på Youtube.

Festivalskij

William Spetz i Melodifestivalen! Bästa jag hört sedan senaste bra saken jag hörde talas om. Jag upptäckte Spetz när han spelade både mamma och pappa i en parodi på föräldrarnas skilsmässa. Han är bästa fyndet någonsin. Jag vill att han ska leda allt. Kan man inte bara fasa in honom på alla jobb Ingvar Oldsberg har?

Följ ämnen i artikeln