Därför måste vi måste acceptera ockupation av Malmös gator
600 klimataktivister tog förra helgen över Malmös gator i en av Sveriges hittills största klimataktioner. Aftonbladets Frida Hylander skriver om hur lätt det är att låta livsprojekten ta över för att dämpa ångesten för klimatkrisen.
I dessa tider är det ett smart drag att hålla sig sysselsatt. Ägna sig åt något livsprojekt, gå upp i sin renovering, sina barn eller en lagom underhållande tv-serie. Att hålla livet intensivt upptaget av saker som är greppbara och hanterliga innebär nämligen mindre risk att drabbas av det tunga moln som hänger över vår fortsatta existens: klimatkrisen.
Nej, det gäller att hålla sig sysselsatt med annat, hålla hotet på lagom avstånd, få lite lindring.
Jag har befunnit mig där under sommaren, i förskjutandets mjuka, lulliga värld. Efter en vår av bokskrivande med klimatkrisen ständigt närvarande var det så skönt att få ta en paus. Bada, sova, guppa runt i en segelbåt mellan västsvenska skär. Paus är nödvändigt, men på var sida om pausen befinner sig verkligheten.
Och verkligheten är att regnskogarna i Amazonas och Indonesien står i lågor. Att skogsbränder på den sibiriska tajgan under juni släppte ut lika mycket koldioxid som hela Sverige gör på ett år.
Vikten av att arbeta tillsammans
I den verkligheten är det enda som kommer ge långsiktig lindring, både för oss och för planeten, att skrida till handling. Allra helst tillsammans med andra och i sammanhang där man gemensamt upplever att man kan göra skillnad.
Att arbeta tillsammans för att trycka på politiker och storföretag lindrar oron, gör oss mindre ensamma och är en anledning till att allt fler letar sig till klimataktivismen. Så också i Malmö.
Förra lördagen intog över 600 klimataktivister från gruppen Extinction Rebellion Malmös gator i en av Sveriges hittills största klimataktioner. Under dagen blockerade aktivister som bestod av allt från barnfamiljer till pensionärer biltrafiken utanför Triangeln. I bilarna vars körväg blockerades satt andra helt vanliga medborgare som fick se sin dag tillkrånglad. Den som har bråttom till jobbet eller ett viktigt ärende blir arg när vägen blockeras. Ilskan från bilisterna visar på hur viktigt det är att omställningen till ett hållbart samhälle görs på ett rättvist sätt. Visst måste vi ändra hur vi lever, men en av politikernas viktigaste uppgifter blir att fatta beslut med hänsyn till alla grupper i samhället.
På kvällen fyllde aktivisterna korsningen utanför Malmö Opera och bjöd upp till fest, med en scen mitt i gatan där ett band spelade. Under större delen av natten blockerades biltrafiken medan aktivisterna lugnt och fredligt förde fram sitt budskap: politikerna behöver tala klarspråk om klimatkrisen och sätta den överst på agendan.
Ickevåld långsiktigt mest framgångsrikt
Extinction Rebellion har gjort sin hemläxa. Förutom att de förstått att gemensam handling lindrar rädslan och sorgen inför klimatkrisen, har de läst på om vad som ökar chansen att nå förändring. De vet att en av de viktigaste faktorerna för att få fram sitt budskap är att demonstrationer, aktioner och blockader alltid är fredliga. Genom historien har icke-våldsrörelser nått större långsiktiga framgångar än våldsamma. När många agerar tillsammans, inte bara i sina egna hem, utan ute i samhället behövs det inte heller en majoritet för att nå politisk förändring.
Ännu behöver klimatrörelsen bli långt fler för att verkligen nå kraftfull effekt, men det senaste året – med Greta Thunberg i spetsen – har visat på att människor, när vi väl bestämmer oss för att samarbeta, är kapabla till stordåd på kort tid. Och för den som vill bidra finns gott om möjlighet framöver. Förutom Extinction Rebellions arbete fortsätter fredagsstrejkerna utanför Malmös stadshus varje vecka – och för den hugade reser flera Malmöbor till helgen upp till Göteborg för att med ”Folk mot fossilgas” protestera mot utbyggnaden av en ny fossilgasterminal.
När vi bestämmer oss för att sluta skjuta hotet ifrån oss är det tryggt att det finns andra att jobba tillsammans med.