Bara en superspurt kan rädda Liberalerna
Jan Björklund slåss mot klockan i EU-valet
Liberalernas Jan Björklund slåss mot klockan.
Utan en närmast heroisk insats under den kommande veckan kommer Liberalerna att kastas ut ur EU-parlamentet enligt Aftonbladet/Inizio.
Det återstår bara en vecka till valet till EU-parlamentet och det ser fortsatt mycket dystert ut för Liberalerna. Även i den tredje och sista mätningen före valet ligger stödet för dem klart under fyra procent enligt Aftonbladet/Inizio.
Det skulle innebära att partiet tappar två tredjedelar av de väljare de hade i förra valet, 2014. Samtidigt som samtliga platser i EU-parlamentet ryker all världens väg.
Det vore en historisk nesa för Jan Björklund på mer än ett sätt. Det är han som har utnämnt Liberalerna till Sveriges mest EU-vänliga parti och petat Moderaterna från den tronen. Ändå åkte de ut.
Men det är också det sista valet för Björklund som partiledare. Veckan efter midsommar utses hans efterträdare.
Summeringen av hans gärning som partiledare kommer, om Liberalerna åker ur parlamentet, i så fall att lyda så här: Liberalerna backade i alla riksdagsval utom ett under Björklunds ledning. De tappade också i två av tre EU-val med honom som partiledare och förlorade till sist alla sina mandat i EU:s enda folkvalda institution. Det är inget roligt eftermäle.
En monumental kraftansträngning under de sju dagar som återstår till valet skulle kunna vända Liberalernas valvind. Men det förefaller just nu närmast oöverstigligt svårt.
Också Feministiskt initiativ, som i dag har ett mandat, ser ut att tvingas lämna EU-parlamentet. Stödet ligger kring två procent.
Jan Björklund och Liberalerna har dock fler olyckssystrar än FI.
Framför allt Miljöpartiet ser ut att göra ett uselt val och tappa ungefär 40 procent av 2014 års väljare och förlora hälften av mandaten. Men också regeringskollegan Socialdemokraterna ser ut att backa jämfört med förra valet om än betydligt mindre än de gröna.
Övriga partier, Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går av allt att döma mot valvinst, dock i varierande grad.
Minst ser Vänsterpartiet ut att öka och det är inte deras gamla EU-motstånd som spökar. I så fall skulle det inte gå särskilt bra för Sverigedemokraterna heller. I likhet med V har de, åtminstone tillfälligt, lagt ner kampen mot det svenska EU-medlemskapet.
Men Sverigedemokraterna kommer av allt att döma göra ett kanonval. Under den senaste veckan har stödet ökat med 0,9 procentenheter till 18,8 procent.
Det skulle göra dem till det näst största svenska partiet i EU-parlamentet och innebära att deras andel av väljarkåren ökat med 94 procent sedan förra valet, alltså nästan fördubblats.
Moderaterna har tunga förlustval bakom sig. Både i riksdagen där de backat sedan 2010 och i EU-parlamentet. Där här partiet tappat stöd i vartenda val sedan Sverige blev medlem i EU, med ett litet undantag. 2009 ökade det med 0,6 procentenheter.
Men i de väljarbarometrar som Aftonbladet/Inzio gjort inför EU-valet nästa söndag, varav den här är den sista, har partiet legat stabilt över 2014 års resultat på 13,7 procent. I den här mätningen uppgår väljarstödet till 15,7 procent.
Enligt Inizio har 60 procent av väljarna bestämt sig för vilket partu de sj rösta i EU-valet. Det skulle i så fall vara det klart högsta valdeltagandet hittills i ett svenskt EU-val.
2014 utnyttjade 50,1 procent av väljarna sin rösträtt i Sverige. I hela EU var genomsnittet drygt 42 procent.
Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det vore val till EU-parlamentet i dag?
Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes mellan 1 och 9 maj.
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.