Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hur generöst är det att utvisa en gammal tant?

Sverige har mycket generösa ­invandringsregler, säger regeringen.

I verkligheten vill svenska staten utvisa ensamma sjuka gamla tanter som bor hos släktingar som tar hand om dem.

Hur generöst är det?

Läkarna varnade för att utvisa Vahide Selimis man. I början av december avslogs deras yttrande. Tjugo dagar senare dog han.

Man skulle kunna se det som ett olyckligt sammanträffande. Man kan också se det som ett bevis för att även Migrationsverket kan göra fel. Maken var uppenbarligen inte i skick att återvända till Kosovo eftersom han var döende.

Nu vill Migrationsverket skicka ut änkan. Men Vahide Selimi, 79, vill stanna i Sverige. Hon är analfabet, kan inte använda tekniska apparater och har ont överallt. Här finns tre av barnen och barnbarn som vill ta hand om farmor.

Men Migrationsverket har ­bestämt att hon ska utvisas till Kosovo, där inga släktingar finns. Hur generöst är det på en skala?

Vissa anhöriginvandrare har rätt att stanna i Sverige. Det gäller främst makar och barn under 18 år som återförenas med sina föräldrar.

Men, som Migrationsverket själva skriver på sin hemsida, även andra släktingar kan undantagsvis få uppehållstillstånd om man bott tillsammans i hemlandet. Varför är inte Vahide ­Selimi ett undantag?

Lagstiftningen ger möjlighet att ge uppehållstillstånd i Sverige om det föreligger synnerligen ömmande omständigheter. Migrationsverket, eller migrationsdomstolen, kan göra bedömningen att den sammanvägda ­situationen framstår som synnerligen ömmande.

Enligt Utrikespolitiska institutet är de sociala förhållandena i Kosovo miserabla. En stor del av befolkningen lever på socialbidrag med låga ersättningsnivåer. Sjukvården är eftersatt.

Vahide Selimis situation skulle kunna vara ömmande. Gammal, sjuk och inte läskunnig. Utan anhöriga och utan bostad i Kosovo. Ömmande är faktiskt bara förnamnet.

Det är inte första gången som Migrationsverket vill avvisa en sjuk, ensam tant till ett land utan fungerande omsorg. Ganna Chyzevska, 91, hjärtsjuk och dement, skulle utvisas till Ukraina trots att hon togs om hand av dotter och barnbarn här i Sverige.

Avvisningen stoppades av ­Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna dit regeringen skickade ett 15-sidigt brev som försvarade avvisningsbeslutet. Vissa saker lämnas bäst oförsvarade och det här var ett av dem.

I somras fick Ganna permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket. Det finns hopp även för Vahide.

Följ ämnen i artikeln