Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ta rygg på en pensionär som jagar extrapriser

”Någon som handlat mat till en familj i 50 år kan rabbla det förväntade priset på hundratals varor. Hon eller han kommer att fortsätta att jaga mat till de priser som nyligen var normala”, skriver Britta Svensson.

Matpriserna skenar.

Det orsakar turbulens i hela samhället.

Vi är många som ändrar våra rutiner.

När jag frågar folk hur de handlar mat är det pensionärer som visar sig vara proffsen.

De sätter sig med veckans reklamblad och kryssar för extrapriserna. Sen går de och handlar där det är billigast.

Det sättet kräver tid, energi, en stor kunskap om vad saker kostar och tillgång till flera olika affärer inom rimligt avstånd.

Den som bara har en matbutik i närheten har det tuffare. Priskriget som brutit ut efter att finansminister Elisabeth Svantesson läxade upp matjättarna räcker inte långt.

Ica sänker inte priserna förrän tisdagen efter påsk. Coop enbart på frukt och grönt till medlemmar, och bara i en månad.

Goodbye Ica

Men det går inte att lura en pensionär. Någon som handlat mat till en familj i 50 år kan rabbla det förväntade priset på hundratals varor. Hon eller han kommer att fortsätta att jaga mat till de priser som nyligen var normala.

Jag kämpar för att komma ikapp de här proffsen. Har inte deras kirurgiska precision. Men jag finslipar mina kunskaper.

Det beror på Ica-chefen. Han som uttalade de bevingade orden:

”De höga matpriserna i butikerna styrs av våra kunder”.

Han menade att eftersom vi väljer vad vi vill köpa, och vad vi är beredda att betala för en produkt, är det vi som avgör vad en vara kostar.

Exakt.

Det är därför jag har slutat handla på Ica. Jag går dit för en speciell sorts yoghurt, och deras ekologiska jordnötter. I övrigt är det goodbye.

Dubbla priset

Jag väljer vad jag vill köpa, och vad jag är beredd att betala. Och 30 kronor för en gurka är jag inte intresserad av.

Den här veckan kostar en gurka på Lidl 14 kronor och 90 öre. Jag rusar dit.

Där har de också en liter svensk mellanmjölk av eget märke för 12 kronor och 50 öre. Bredvid i samma hylla står Arlas mellanmjölk för 18,90.

Varför skiljer sig priset med sex kronor? Varför kostar Arlas mjölk 50 procent mer än Lidls? Det funderar jag på när nyheten kommer att Lidl sänker priset på mjölk till 9,90.

På Willys finns smör, från Finland, för 40 kronor i stället för det svenska som kostar det dubbla.

Vad gör pensionären som inte har tillgång till livlinan lågprisbutik? Bara en dyr Ica inom gångavstånd? Den skippar lyxvaror som gurka och går över till det som fortfarande är relativt billigt.

Jag hittade en kvarts vitkål sist jag var på Ica för elva kronor. Den räckte länge.

Har fått nog

När jag säger att jag har gått över till att handla där det är billigast, blir en del upprörda. De tycker att man ska gynna en viss affär, tänka på miljön, de svenska bönderna, att det är något skumt med Lidl, att det är lågklassigt att handla på Willys, att alla inte har lågprisbutiker inom räckhåll.

Men varje person som har möjlighet att gå någon annanstans och köpa något billigare, slår en spik i kistan på Ica-chefernas bonusprogram. Varje person som väljer bort det orimligt prissatta, tvingar fram en omprövning. 

Det skakar hos matjättarna nu, och det beror på att vi konsumenter har fått nog.

 

  • Marknaden för dagligvaruhandel i Sverige består av fem kedjor där Ica har en marknadsandel på över 50 procent. Det är en koncentrerad marknad med få aktörer, en så kallad oligopolmarknad. (Källa: Konkurrensverket)
  • Ica har 53 procent av marknaden och 1300 butiker. Coop med 800 butiker och Axfood med Willys och Hemköp har tillsammans 37 procent av marknaden. Tyska Lidl har 5 procent och 205 butiker.
  • Lidl sänkte priset på ett hundratal varor 27 mars med upp till 32 procent i två månader. Ica sänker 300 varor med 5-25 procent 11 april i två månader. Coop sänker grönsaker och frukt 12 procent från 30 mars i en månad.