Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Löfven är ingen Obama – men han väcker respekt

Stefan Löfven fyllde Götaplatsen i Göteborg och vann publikmatchen mot Jonas Sjöstedt i Stockholm.

GÖTEBORG. Stefan Löfven vann publikmatchen mot Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Men ska han bli en vinnare på lång sikt krävs skarpare förslag än dem S-ledaren hittills presenterat.

För första gången på många år var Götaplatsen i Göteborg fylld av åhörare under Socialdemokraternas första maj-­firande. Stefan Löfvens första maj-premiär som partiledare drog, i kombination med årets första sommardag, rekordpublik.

Det var faktiskt så många att Löfven vann publik­matchen mot Jonas Sjöstedt

i Stockholm. Det är ovanligt, V-mötet i Stockholm brukar vara första maj-firandets största.

Det ska sägas direkt. Stefan Löfven är ingen Barack ­Obama. Det var ingen ­agitator som eldade massorna i går.

Men trots det mediokra framförandet väcker Stefan Löfven respekt. Och det beror på hans seriösa attityd till partiledaruppdraget. Inte scentalangen.

På söndag, samma dag som han möter Fredrik Reinfeldt

i debatt för första gången, har Löfven varit partiledare

i 100 dagar. Under dessa ­dagar har han visat att han tar uppdraget på största allvar och att han är konsekvent.

Det är jobben, jobben, jobben som gäller för Socialdemokraterna. Och för det krävs, enligt S-ledaren, ordning och reda i de offentliga finanserna, en offensiv näringspolitik och att människor utbildar, eller fortbildar, sig för den arbetsmarknad som finns.

Faktum är att det i stort sett är det enda han sagt sedan han blev partiledare. Men det har räckt för att opinionssiffrorna ska öka med rekordartade tio procentenheter.

Men för en fortsättning i samma stil duger det inte. Det räcker inte ens med de förslag ur skuggbudgeten, Socialdemokraternas svar på regeringens vårbudget, som hittills presenterats (resten kommer i dag).

I förra veckan ville Socialdemokraterna ingå kontrakt med unga utan gymnasieutbildning. De skulle få betalt för att utbilda sig. Och bli av med ersättningen om de hoppade av. Det är rimligt, men föga revolutionerande. Motsatsen, att behålla bidraget för att göra ingenting, vore direkt stötande.

I går avslöjade Stefan Löfven ännu en ingrediens i S nya jobbpolitik. Om han blir statsminister 2014 ska han leda ett innovationsråd vars yttersta mål är att ta fram varor och tjänster som Sverige ska sälja på världsmarknaden.

Idén är inte ny. Mona ­Sahlin föreslog något ­liknande för två år sedan men fick aldrig chansen att förverkliga den.

Och historien av kommissioner förskräcker. Göran Persson (S) ledde Kommissionen mot oljeberoende som skulle ta Sverige bort från fossila bränslen. Den satte inga djupa spår. Dåvarande FP-ledaren Lars Leijonborg ledde regeringens Globaliseringsråd. Är det någon som minns det? Statsminister Fredrik Reinfeldt leder just nu Framtidskommissionen och risken är att den går samma oblida öde till mötes.

Som ny partiledare (S) och statsminister ville Göran Persson halvera den öppna ­arbetslösheten till fyra procent senast 2000. Han lyckades under en kort tid, men ­sedan ökade arbetslösheten igen.

Stefan Löfven säger nu, ­precis som Fredrik Reinfeldt, att målet är full sysselsättning. Men båda aktar sig ­noga för att slå fast när det ska uppnås. Och vad är full sysselsättning? Vissa menar att det är en ­arbetslöshet mellan en och två procent, eftersom ungefär så många är helt frivilligt mellan två jobb. Delar ­Löfven och Reinfeldt den uppfattningen?

Löfven sade i går att ­Socialdemokraterna diskuterar ett delmål för arbetslös­heten, ungefär som Perssons fyra procent. Men det måste

i så fall kombineras med ett årtal, annars är det värdelöst.

Stefan Löfven surfar just nu på en framgångsvåg som inte riktig motsvaras av den ­politik han hittills presenterat. Skillnaden är att de nya socialdemokraterna har en seriösare attityd till jobb och sysselsättning än de gamla. Men vapenarsenalen, som ska bekämpa arbetslös­heten och höja sysselsättningen, är än så länge ­inte ­särskilt ny.

Följ ämnen i artikeln