Stormakterna har förlorat greppet om vapenvilan i Syrien
Ryssland och USA trappar upp retoriken om Syrien.
Planen var att länderna skulle börja koordinera sina insatser mot IS och före detta Nusrafronten den här veckan.
Men efter helgens ordkrig betraktas den vapenvila som inleddes i förra veckan redan som över.
Tajmingen kunde inte ha varit sämre.
Just när den bräckliga vapenvilan såg ut att börja bli verklighet kom uppgifterna: USA hade misslyckats med sin attack i Deir Ezzor i Syrien och av misstag dödat nära 90 syriska soldater istället för IS-jihadister.
Talespersonen för den ryska utrikesministern gick ut hårt:
– Om vi tidigare hade misstankar om att Nusrafronten blev skyddade kan vi dra den fruktansvärda slutsatsen efter dagens luftangrepp mot den syriska armén att Vita huset försvarar IS, sa Maria Zakharova till reportrar efter det blixtinkallade mötet som Ryssland kallade till i FN:s säkerhetsråd.
"Allvarligt?"
Det fick USA:s FN-ambassadör Samantha Powers att ryta tillbaka:
– Allvarligt? Amerikanska medborgare har halshuggits av den här gruppen. Vi leder en koalition av 67 länder för att krossa den här gruppen. IS har förlorat 40 procent av sitt territorium. Det här är allvar för oss; det är inte ett spel. Den där talespersonen som föreslog att vi samarbetar med IS borde skämmas, sa hon.
Det var som om utrikesministrarna John Kerry och Sergej Lavrov aldrig hade stått där bredvid varandra i Geneve och försiktigt lovat, eller åtminstone hoppats, att vapnen skulle tystna i Syrien.
Experterna var redan då försiktiga med att dra slutsatser. Flera steg såg svåra, för att inte säga, omöjliga ut att genomföra i det proxykrig som utspelar sig mellan flera grupper och länder.
Inte framgångsrik
Framför allt uttalades tveksamheter inför den andra delen av avtalet, som innebar att USA och Ryssland skulle samordna sina attacker mot terrorgrupper i Syrien, som före detta Nusrafronten och IS. Ryssland har tillsammans med den syriska regimen inte gjort någon skillnad på vilka som är oppositionsgrupper och vilka man kallar terrorister. USA har å sin sida stött rebellgrupper som samarbetat med Nusra, som nu kallar sig Jabhat Fatah al-Sham.
Det kan inte heller påstås att vapenvilan sedan förra måndagen varit rakt igenom framgångsrik.
Ryssland har anklagat USA för hundratals brott mot överenskommelsen. USA har pekat ut Ryssland som högst ansvarig för att den humanitära hjälp som skulle skickas till Damaskusförorter och Aleppo inte har nått fram med motiveringen att det är upp till Moskva att förmå president Bashar al-Assad att släppa fram nödsändningarna.
Och under måndagsmorgonen kom rapporter om att ryska och syriska stridsflyg genomfört nya lufträder mot rebellkontrollerade delar av Aleppo.
– Överenskommelsen har misslyckats och tagit slut, säger Zakaria Malahifji, ledare för rebellgruppen Fastaqim till nyhetsbyrån Reuters.
Frågan är om det över huvud taget blir någon andra fas.
Påminner om kalla kriget
Retoriken mellan de två länderna påminner nu om retoriken under kalla kriget.
Risken är att tonen följer med innanför dörrarna till de flertalet möten som hålls i FN-skrapan i veckan, som det stora flyktingmötet i dag och generalförsamlingsmötet på tisdag.
– Grunden för samarbete har blivit allvarligt skadad, om inte helt förstörd, på grund av USA:s agerande när man mördade dessa syriska soldater, sa Rysslands FN-ambassadör Vitaly Churkin i helgen.
"Cyniskt och hycklande"
Powers kallade Rysslands agerande ”cyniskt och hycklande”, eftersom stormakten aldrig kallat till krismöte när Bashar al-Assad begått illdåd.
På onsdag är planen att John Kerry och Sergej Lavrov ska mötas igen i FN:s säkerhetsråd.
Ett utkast om en resolution finns.
USA har inte velat delge någon vad den innehåller, eftersom den rör ”operationell säkerhet”.
Churkin har sagt att det troligtvis ”inte kommer att bli någon resolution”.