Vi borde ägna oss mer åt inget särskilt

Idag ska det handla om inget särskilt. Det är ett underskattat ämne som man borde ägna sig mer åt.

När jag tänker på hur det var förr så minns jag inget särskilt. Det är ett minne som fyller mig med visst vemod, ungefär som när man tänker på sin första cykel eller någon fin biograf som blivit sushibar. Inget särskilt var en bra grej. Om man gjorde inget särskilt lite oftare skulle man förmodligen känna sig mindre stressad. Det är allt det där särskilda som tar på krafterna. Jäkt, agenda, tidspress, prestationskrav, ambitioner. The stuff that utbrändhet is made of.

Jag förstår att inget särskilt tappat sin plats på den svenska aktivitetstoppen. In en värld on demand finns det inget utrymme för inget särskilt. Det känns inte modernt, åtminstone inte i de urbana miljöerna. Suspekt är det också, som om man inte ville ta ansvar för att fylla sitt liv med ett vettigt innehåll. Inget särskilt är en loserpryl.

Den enklaste sak i världen är att kritisera vår stressiga tid och hävda att det var bättre förr. Fast lika sant är i så fall att vi gäspade käkarna ur led för att det fanns för mycket inget särskilt. Men ändå, nåt är det.

Nu är det ”twentyfour-seven” som gäller. 24 timmar, 7 dar i veckan. Man lever, äter och sover som en commando-soldat. Dygnet är uttänjt och omvridet, allt finns tillgängligt alltid. På nätet, i mobilen, på tv:n som aldrig vilar.

Pröva att ringa till någon ni känner och inled samtalet med att fråga vad han eller hon håller på med. Chansen att svaret blir ”Inget särskilt” är ungefär lika stor som att dom svarar ”Jag stoppar strumpor”. Betydligt troligare är att du får ett svar som återspeglar den rigoröst inrutade tillvaro som de flesta av oss är hänvisade till.

Vi steker mat, byter tvätt, torkar av nånting, köper ett paket diskmedelstabletter eller är just på väg in i ett möte som vi först har förberett och därefter ska utvärdera.

Nåja, jag ska inte trötta er. Ni har annat att göra. Ni vill inte läsa inget särskilt. Ni vill läsa något som stimulerar, informerar, utmanar, bekräftar. Något som försvarar sin plats i den mediala krögarpytten. Något särskilt.

Lars Ohly, kanske. Eller om direktörerna. Lite mer inför det amerikanska valet. En släng om Zlatan?

I så fall får ni vända er någon annanstans i tidningen. Den är smockfull med särskildheter. På den här sidan är det bara jag och vädret. Titta förresten så fint det blir! Flera dagar med hög blå himmel och klar sol. Det är ju som gjort för att göra inget särskilt.

När gjorde du det senast? Investera i dig själv. Tids nog hinner du ställa kryddorna i bokstavsordning.

Följ ämnen i artikeln