Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Notan för rättegången: Minst 300 miljoner kr

Evighetsprocessen mot nätverket i Södertälje, som redan har pågått i två år, togs i dag upp av hovrätten.

17 män – den 18:e mördades nyligen – är åtalade i det största målet rörande organiserad brottslighet någonsin i Sverige.

Det är inte billigt att försöka göra någonting åt denna härva av mord, människorov och utpressning.

Notan kommer att gå på minst 300 miljoner.

Björn Frithiof, en av fem åklagare, inledde sin sakframställan med en pedagogisk redogörelse för hur en strid om den kriminella marknaden i Södertälje bröt ut mellan två gangstersyndikat.

Det fanns knappt en plats ledig i den stora säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt: här trängdes de misstänkta och deras advokater med tolkar och målsägandebiträden som ska tillvarata intressen för de anhöriga till tre mördade män.

Pikant nog var såväl Sture Bergwalls nuvarande som tidigare advokat på plats, Thomas Olsson respektive Claes Borgström.

Sköts i ett garage

En stol var dock tom. En av de åtalade, dömd i tingsrätten men på fri fot, sköts i ett garage i Södertälje för ett par veckor sedan och avled i torsdags.

Han blev 41 år. Det är inga trevliga miljöer som detta klientel har rört sig i.

Åklagarna har tagit på sig en stor och svår uppgift. De hävdar att i princip alla åtalspunkter hänger ihop, att det rör sig om brott begångna av medlemmar i en organisation.

Södertälje tingsrätt köpte resonemanget, vilket var avgörande för att kunna döma den utpekade ligaledaren Bernard Khouri till livstids fängelse för bland annat att ha beordrat tre mord på en spelklubb och ett antal fall av utpressning.

Helt ny rättegång

Men nu är det en helt ny rättegång, de åtalade säger sig inte ha hört talas om något nätverk och bevisfrågorna är synnerligen komplicerade. Redan åklagarnas inledande redogörelse är beräknad att pågå i två dagar. Längre fram kommer sakframställan för varje åtalspunkt.

Framför hovrättsråd Per Sundberg och de övriga domarna stod den 20 000 sidor tjocka förundersökningen i pärm efter pärm efter pärm i bokhyllor.

Polisutredningen har pågått i flera år och expanderat på ett sätt som saknar motsvarighet i Sverige. Nya, grova brott har begåtts, tidigare okända förbrytelser har uppdagats.

Några siffror ur högen: 150 000 samtal från 26 000 olika telefonnummer har avlyssnats. Det krävs bra program och en hyfsad dator för att systematisera den informationen.

Men så väntas dom falla först om ett år. Vilket nu inte endast beror på omfattningen. Säkerhetssalen är bokad tre dagar i veckan för den parallellt pågående kokainrättegången, inte heller det ett till omfånget obetydligt mål.

Fortsättning på gangsterkriget

Åklagare Tora Holst tog över berättandet. Den först mördade kallades "K-Sigge eftersom han hade såväl kurdiskt som romskt påbrå", "mord två och tre var en fortsättning på gangsterkriget", "grogrunden för konflikten var kontrollen över den illegala spelmarknaden..."

På åhörarläktaren satt en journalist, några unga män från Södertälje och ett antal poliser.

Kostnaden för detta mål har hittills beräknats till 208 miljoner kronor. Då ingår att den första rättegången havererade och fick tas om sedan en nämndeman visade sig vara jävig.

Slöseri – nej

Summan kommer att ha nått minst 300 miljoner då allt är över. Ett slöseri med skattepengar, anser säkerligen vissa.

De har fel. Det är så här den organiserade brottsligheten ska bekämpas. Med kraft och med rättssäkra processer.

Följ ämnen i artikeln