Barnen blir sjuka när pappa slår mamma

Varje dygn tvingas 520 barn att se och höra hur deras pappa manglar sönder mamma.

Är detta något som har med oss att göra? Det är väl bara något som bara händer. Något privat. Som ett slags egendom. En privatsak.

Så privat är det inte.

I alla fall inte om man tänker på vad som händer sedan. Vad som sedan händer i barnets huvud.

I det lilla barnets hjärna.

I Dagens Nyheters artikelserie ”Arma själar” skriver överläkaren och docenten Lotti Helström om hur våld kan påverka ett barns hjärna. Och här handlar det inte om att barnet får sig en smäll. Det här handlar om ett barn som står på sidan om. Som har gömt sig i ett köksskåp eller under en säng.

Ett barn som ser och hör att mamma får stryk. Barn glömmer, brukar vi trösta oss själva med att säga. Men ett barn som upplever våld har ingen chans att glömma. Rädslan är fysisk. Den hakar upp sig och gör sitt.

Människor är sociala varelser, skriver Lotti Helström i sin artikel. Det är inbyggt i våra hjärnor att vi ska bli omhändertagna och att andra ska behandla oss väl.

Så när någon skadar eller skrämmer oss, kan hela vårt psykiska universum braka samman. Världen blir farlig.

Om vi blir rädda och ­inte kan fly, så kan vi drabbas av en ”spela död”-reflex. En reflex som är förenad med ”de allvarligaste psykiska konsekvenser”, skriver läkaren Lotti Helström. Vi blir stumma, förlamade och tror att vi ska dö.

Och den här rädslan kan göra ett avtryck i hjärnan. Ett avtryck som hindrar oss att bearbeta det som hänt och ta oss vidare längs väg­en. ”Det blir som en skiva som ständigt hakar upp sig”, skriver Lotti Helström.

Varför hjärnan reagerar så här vet man inte. Men modern undersökningsteknik har visat att det centrum i hjärnan som borde vara i full gång med att göra traumat begripligt saknar aktivitet. Hjärnan har släckt sig själv.

Och den här hjärnskadan kan leda till personlighetsstörningar, de som kallas för borderline och neuro­psykiatriska ­störningar – som asperger, adhd, ­bipolär sjukdom och psykoser.

De unga kan sedan fastna på tröskeln till sina egna liv. De har svårt att koncentrera sig. Det är svårt att både plugga och jobba. De vill inte träffa andra.

I?dag tvingas 520 barn se ­pappa slå sin ­mamma.

Varje dygn.

Följ ämnen i artikeln