Efter orkanen ska vi dansa på gatorna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

New Orleans är en oamerikansk amerikansk stad som förenar det bästa av tre världar. Här möts Karibien, Europa och USA i en kokande gryta av musik, mat och magi. Nu är stora delar av detta unika kulturarv skadade av en vanvettig storm. Och min längtan brinner som aldrig förr.

Första gången jag såg New Orleans var i den gamla James Bond-rullen ”Leva och låta dö” från 1973, med scenen där ett begravningsfölje vaggar fram genom French Quarter. Jag insåg intuitivt att det där var min stad. Men det dröjde nära tjugo år till innan jag kom dit på riktigt.

Den tropiska värmen satte agendan redan på flygplatsen. Detta var inte USA. Detta var något annat, något eget. Just trevägskorsningen av det europeiska arvet (mestadels franskt), det direkta grannskapet med Västindien och det bredbent amerikanska gör New Orleans till den mest säregna staden i USA.

The Big Easy, som är det officiella smeknamnet, har den bästa maten, den svängigaste musiken och den starkaste stämningen.

Cajun, creole, jambalaya, gumbo, beignets, piquayune, muffuletta, lagniappe, okra?Ni kanske känner igen några av orden men det är inte

förrän man sänker tänderna i en po’boy smockad med ostron och sköljer ner med en långhalsad flaska Abita som bitarna faller på plats. Här äter man bäst – med musiken ständigt gungande; från Louis Armstrong till Dr John, från Wild Tchoupitoulas till Bobby Charles. Från Fats Domino till The Meters. Herregud, här föddes jazzen och resten kom som ett rinnande vatten.

Jag kan hålla på länge och rabbla sånt som får min resetarm att rycka okontrollerat. N’Awlins har den effekten på sina besökare (drygt tio miljoner om året). Om ni bara ska besöka en stad i USA kan ni välja någon mer typisk, men om ni vill uppleva den bästa heter den New Orleans. Där mår man bäst.

Fast inte just i dag. Orkanen har förvandlat The Big Easy till katastrofområde med enorma skador på byggnader och infrastruktur och en miljon människor på flykt för sina liv. De fattiga och hemlösa huttrar i sport-arenan Superdome, och på historiska Jackson Square har en stormfälld ek slitit tummen av självaste Jesus – i statyform.

Men New Orleans reser sig igen. Genom historien har stan genomlidit åtskilliga orkaner, översvämningar, epidemier, krig och annat elände som kunde knäckt den bästa.

Nästa år är det karneval igen. Då dansar vi på gatorna.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln