Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ygeman hade inget att säga

Anders Ygeman (S).

Anders Ygeman, som klokt nog har hållit en låg profil sedan den misstänkte terroristen visade sig vara oskyldig, var i dag tillbaka i rampljuset.

Möjligen var inrikesministerns presskonferens bara ett taktiskt drag för att flytta fokus från den nya flyktingpolitiken, då han inte hade mycket att säga.

Om det nu över huvud taget var en presskonferens. Innan ministern dök upp förklarade pressekreterare Fredrik Persson att det snarare var ett tillfälle att svara på frågor och att inbjudan gått ut för att journalisterna inte skulle behöva frysa i regnet utanför Rosenbad.

Med tanke på att det var Rosenbads pressrum som nyttjades och mikrofonerna från Aktuellt, TV4, TT, Ekot och kvällstidningarna som brukligt hade placerats på podiet var det dock svårt att se någon skillnad.

Några minuter försenad dök så Ygeman upp. Avspänt leende skämtade han med pressen innan allvaret tog vid. En man med självförtroende, men så är han också en av regeringens få stjärnor.
Var statsminister Stefan Löfven höll hus efter terrordåden i Paris var det ingen som begrep (tror någon att Göran Persson i dessa oroliga tider missat chansen att framträda i tv och utstråla trygghet?).

Då Säpo höjde hotnivån och utfärdade rikslarm klev i stället inrikesministern fram, visade handlingskraft och fick kolumnister att sucka hänfört.

När det förargligt nog visade sig att den misstänkte terroristen var en oskyldig kille som till och med haft vänligheten att sätta sitt namn på dörren, skickade Ygeman ut ett pressmeddelande om att han hade fortsatt förtroende för polisen och undvek sedan rutinerat medierna några dygn.

Dagens comeback föranleddes av att regeringen samtalar med samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna om nya terroristlagar.

Ministern harklade sig och tog till orda. "I ljuset av händelserna av Paris har vi beslutat oss för att gemensamt stå upp"... "säkra ordning och trygghet"... "bra och konstruktiva samtal"...
På en punkt var Ygeman dock något så när konkret. Han berättade att det råder politisk konsensus om att de nya lagarna ska införas med ljusets hastighet. Förkortad remisstid! Snabbare behandling i riksdagen! Högt tempo!

Detta oroar. Ny lagstiftning är svåra saker och måste få ta tid på sig för att bli bra. Det finns exempel på paragrafer som blivit meningslösa eller oanvändbara för att politiker ska visa handlingskraft.

Ryker alliansens skräckrekord, Attefallshusen? Det förslaget skickades på remiss den 13 december 2013. Deadline för svar var den 10 januari. Räkna bort ledigheter för jul och nyår och tiden för att ha kvalificerade synpunkter blev knapp.

Ygeman behövde bara tre minuter på sig för att stöka undan sitt anförande. Sedan var det dags för reportrarna. "Kommer Vänsterpartiet att hoppa av?" "Tror du att du får igenom alla förslag i riksdagen"? "Kan du säga någonting om oppositionens förslag?"

Statsrådet parerade, duckade, gav svävande besked. "Vi ska träffas igen, men jag vet inte när".
I går avslöjade statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson innehållet i regeringens nya och betydligt hårdare flyktingpolitik. Ett stoppaket som har kritiserats av vänstertyckare som anser att Sverige inte har gjort sitt yttersta för att hantera situationen med bibehållna regler och av högerskribenter som mullrar om att regeringen hellre räddar välfärdsstaten än människoliv.

Kanske var det för att få journalisterna att rapportera om någonting annat som regeringens posterboy skickades fram i dag. Kanske fanns det något annat skäl.

Vad anledningen än var så hade Ygeman inget av vikt att säga vid presskonferensen. Om det ens var en sådan.

Följ ämnen i artikeln