Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Vältajmade inbrott - för tobaksbolagen

Inbrotten hos de tre antirökorganisationerna i Bryssel kom vid rätt tillfälle. I alla fall för dem som ogillar EU:s nya tobakslag.

Den försenas. Kanske upp till 1,5 år.

I tisdags tvingades John Dalli, EU:s kommissionär för hälso- och konsumentfrågor, att lämna sin post.

Enligt EU:s antikorruptionsbyrå, Olaf, kände han till att en maltesisk affärsman för stora summor pengar sagt att han kunde driva igenom förändringar av förslaget till ny tobakslag för EU:s 27 medlemsländer. För det svenska tobaksbolaget Swedish Match skulle det kosta drygt en halv miljard kronor - om affärsmannen lyckades.

Men Dalli, 64, och landsman med företagaren, gjorde ingenting av informationen. Han teg. Det kostade honom hans internationella karriär som politiker.

John Dalli stod i begrepp att lägga sista handen vid den nya tobakslagen som enligt planerna ska presenteras i december och träda i kraft 2014, efter förhandlingar mellan medlemsländernas regeringar och EU-parlamentet.

Av förhandsbeskeden vet man redan att det handlar om ytterligare skärpningar av villkoren för att tillverka och sälja tobak, alltså både cigaretter, snus och röktobak. Vem ogillar det mest? Tobaksindustrin.

Sannolikt kommer lagförslaget nu att försenas. En kandidat till den lediga platsen i kommissionen ska först föreslås av Malta. Därefter ska hon, eller han, förhöras och godkännas av parlamentet för att därefter sväras in vid en ceremoni i Luxemburg. Bara det är en procedur som tar sin rundliga tid.

Sedan ska den nya kommissionären sätta sig in i det komplicerade förslaget till ny tobakslag, och en hel del andra frågor som låg på John Dallis bord. Initierade talar redan om en försening på mellan ett och 1,5 år för den nya tobakslagen.

De som är emot tobakslagen, exempelvis den penningstinna och lobbyvana tobaksindustrin, har alltså fått ett andrum på upp till 18 månader.

Det är sannolikt i det ljuset man ska se inbrotten hos tre antirökorganisationer i samma byggnad i Bryssel natten till i torsdags. De beskrivs som ytterst professionella och det som stals var datorer. En del av dem innehöll kvalificerad information om det kommande lagförslaget om skärpta tobakskrav.

Det blivande lagförslaget utmanar väldiga ekonomiska krafter, inte bara i EU utan även i övriga världen, särskilt USA. Konspirationsteorierna florerar, men den här gången kanske de inte är gripna ur luften? Det kan vara så att avskedandet av Dalli inte har ett dugg med inbrotten, och den stulna informationen om röklagen, att göra. Men det kan minst lika gärna vara tvärtom. Jag röstar för det senare.

Tillfälligheterna avgör inte alltid tjuven. Det kan god planering också göra.

Följ ämnen i artikeln