Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

50-lappen avslöjar mer än alliansen vill

Med en femtiolapp i månaden ­bevisar regeringen mycket.

Att de är rädda för att inte vinna valet.

Att principer är till för att tummas på.

Att alla vapen ska vridas ur ­händerna på S-ledaren Stefan ­Löfven.

Lena Mellin Hatcitatet: ”Har hört rykten från flera oberoende personer om ett påstått sexköp i Gambia. Kan du bekräfta?” ”Du är inte bara fet och ful, du är korkad också.”
Kommentar: Jag har bestämt mig för att de som påstår att de hatar mig är ovidkommande. Jag skriver inte för dem, jag skriver för alla andra. Men min förundran är stor och jag undrar var de här människorna finns på dagarna. Inte i min ovirtuella värld i alla fall.

Alliansens partiledare meddelade i går på Dagens Nyheters debattsida att den så kallade pensionärsskatten nästa år sänks med mellan 500 och 700 kronor om året. För de flesta pensionärer handlar det om cirka 50 kronor i månaden.

Med sin femtilapp berättar Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) betydligt mer än de avsett (att glädja landets pensionärer):

1. De ängslas redan för att f­örlora valet om två år

Alliansen vann valet 2006 bland annat för att de betonade arbetets värde. De lovade väljarna ett särskilt jobbskatteavdrag ”som gör det mer lönsamt att arbeta”.

Men efter flera jobbskatteavdrag och våldsamma protester från både enskilda pensionärer och pensionärsorganisationerna föll regeringen till föga. De sänkte även skatten på pensionsinkomster.

När det femte jobbskatteavdraget frös inne lades också nya sänkningar av skatten för pensionärer i malpåse. Sänkningarna skulle ­göras vid ett och samma tillfälle, sade bland andra Fredrik Reinfeldt.

Det kan man tycka vara lämpligt. Gäller arbetslinjen är det konstigt att sänka skatten för pensionärer före skatten för löntagare.

Men nu är vi där.

Orsaken stavas Krist­demokraterna, parkerad farligt nära fyraprocentsspärren. De har länge förgäves drivit frågan om ytterligare sänkt skatt för pensionärer.

Eftersom det inte blir någon ny alliansregering utan KD, ­eller en våldsam ­väljarframgång för Moderaterna, sänks skatten för pensionärer men inte för löntagare. Operation ”Rädda KD”.

2. De är oense

Så sent som för ett par veckor ­sedan ansågs pensionärsskatten ­vara lagd på is i ytterligare ett år.

Men uppenbarligen har KD:s ­Göran Hägglund sedan dess lyckats bråka till sig 1,15 miljarder för att sänka pensionärernas skatt nästa år. Sannolikt genom att, enligt ovan, hota med att hela regeringen riskerar att förlora makten utan KD-väljarna.

3. Principer är till för att ­brytas

Från början sänkte alliansen skatten för löntagare av principiella skäl. Det skulle löna sig bättre att arbeta än att ­inte göra det. Därför sänktes inkomstskatten för dem som arbetar samtidigt som både a-kassan och sjukpenningen stramades åt.

I dag betalar en löntagare som tjänar 14 000 kronor i månaden 3 500 kronor i skatt. Skatten för en ålderspensionär med samma ­inkomst är 461 kronor högre.

Om samme ålderspensionär ­tjänar 14 000 kronor i månaden på lönearbete är skatten däremot bara 2 808 kronor.

Alliansen ville premiera arbete. Nu har de uppenbarligen ändrat sig.

4. ”Operation stoppa Stefan Löfven”

Att regeringen vill vrida vapen ur Stefan Löfvens händer är inte konstigt. Det är en självklarhet.

Men att göra det till ett övergripande politiskt mål, som årets budgetförslag ger ­uttryck för, är andefattigt.

Under Håkan Juholts era ville S på sikt helt ta bort skillnaden mellan ­beskattningen av lön och pension. Om det fort­farande är Socialdemokraternas uppfattning framgår av deras alternativ till ­regeringens budgetförslag som presenteras i oktober.

Följ ämnen i artikeln