Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Löfven borde tacka Fridolin för inviten

Flera tunga skäl talar för att Stefan Löfven lierar sig med Miljöpartiet och Gustav Fridolin.

Men det kommer att kosta. Rätt mycket, skulle jag tro.

Som Aftonbladet avslöjade i veckan överväger Miljöpartiet att deklarera att de vill ha Stefan Löfven (S) som statsminister.

De kommer att stödja honom men vill inte ha ett gemensamt valmanifest. En eventuell rödgrön regering kommer först efter valet att förhandla sitt regeringsprogram.

Löfven har ännu inte avslöjat hur han ser på regeringsfrågan, men har lovat att väljarna ska få besked i god tid före valet.

Det finns flera tunga argument för Löfven och hans kamrater att säga stort tack till MP:s invit. Förre S-ledaren Göran Persson brukade säga att den som vinner i Stockholms län, där drygt var femte väljare bor, tar hem hela matchen.

Enligt SCB:s senaste partisympatimätning, från november, skulle 40,1 procent av dem som bor där rösta på Moderaterna. Bara 28,2 skulle lägga sin röst på Socialdemokraterna. S skulle alltså få storstryk i det strategiskt viktiga och därmed ha mycket svårt att ta regeringsmakten på egen hand.

Tillsammans med Miljöpartiet ser det genast annorlunda ut. Då kan Moderaterna få en match i Stockholm. Stödet för de två partierna uppgår till 37,8 procent.

Många storstadsbor ser Social­demokraterna som en omodern rest. Men de har inte heller lust att rösta på ett borgerligt parti. Där fyller Miljöpartiet en funktion. Väljarna uppfattar det som modernare, mer urbant och mer framtidsinriktat.

Stefan Löfven borde välkomna de grönas ställningstagande av ännu ett skäl, miljön. 2010 hamnade den visserligen först på tionde plats när väljarna rankade vad som var viktigast för dem i valet.

Men för partiernas profilering är den viktig, ingen vill rösta på en miljöbov. Afton­bladet/United minds frågar regelbundet vilken regering som har högst trovärdighet på fem områden, en M-ledd, en S-ledd eller en annan regering. Miljön och klimatet är det enda där väljarna anser att ”en annan” har störst trovärdighet. Det beror på Miljöpartiet.

Men Löfven har också anledning att fundera noga på Miljöpartiets gest. Skälen är framför allt två. För det första är MP bra förhandlare och de kommer att sälja sig dyrt. Vad är han beredd att betala?

Det andra är att Socialdemokraterna inte har suttit i koalition sedan 1950-talet, då med Centern. De är inte vana vid att dela med sig av makten och gör det ytterst ogärna. Vad betyder det för deras självbild?

Sexton månader före valet rör det på sig. Men än så länge mest i det fördolda.

MP är bra förhandlare och kommer att sälja sig dyrt. Vad är Löfven beredd att betala?

Följ ämnen i artikeln