Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Partyt kan vara över för teflon-Boris

Vanliga britter fick i maj 2020 bara träffa en enda person från ett annat hushåll. Det rådde strikta lockdown-regler.

Då bjöd en nära medarbetare till Boris Johnson in 100 regeringsanställda till premiärministerns trädgård för "distanserade drinkar".

Nu kan partyt mycket väl vara över för gott för mästeröverlevaren i brittisk politik.

Johnson har under sina år som premiärminister ställt till med den ena skandalen efter den andra. Men i likhet med USA:s förre president Donald Trump verkar han vara utrustad med en bepansrad yta som gör att ingen smuts fastnar.

Britterna gillade helt enkelt sin excentriske premiärminister så mycket att de struntade i hans felsteg och tillkortakommanden.

Men någonstans går det en gräns även för honom och mycket talar för att den nu är nådd.

Premiärminister Boris Johnson deltog i ett drinkparty samtidigt som det rådde strikta lockdown-regler i landet.

Vad det ytterst handlar om är att Boris Johnson under början av pandemin begärde stora uppoffringar av det brittiska folket. Många kunde inte träffa sina nära och kära på grund av restriktioner. Barnen fick inte gå ut och leka. Alla skulle hålla sig hemma bortsett från att gå och handla mat.

Då bjöd Johnsons personlige sekreterare in hundra personer till drinkar i trädgården på premiärministerbostaden 10 Downing Street. För att njuta av det varma vädret, som det stod i inbjudan. Folk uppmanades att ta med sin egen alkohol. Ett 40-tal kom.

De måste anses osannolikt att Johnson inte kände till inbjudan innan den skickades ut.

Halvkvävd ursäkt

Johnson har tigit länge men i går tvingades han i parlamentet erkänna att han deltagit på festen. Men medgivandet kom först efter att ett antal personer i Johnsons närhet bekräftat att han var där.

Johnson bad om ursäkt men kom samtidigt med diverse bortförklaringar som tog bort en del av effekten. Han hävdade att han hade trott att det var ett arbetsmöte han deltog i och att det "tekniskt sett" rymdes inom restriktionerna.

Detta möttes av gapflabb och hån från många av de närvarande parlamentsledamöterna. Även från egna partikamrater.

Johnson anses helt enkelt ha gått över gränsen. Man kan inte som premiärminister kräva att befolkningen ska hålla sig till strikta regler och sedan själv bryta mot dem på ett flagrant sätt.

Det var dessutom inte första gången som Johnson eller personer i hans omedelbara närhet gjorde det.

Hans dåvarande rådgivare Dominic Cummings reste trots lockdownregler och trots att de hade covid-symtom med familjen till Durham. Något som senare bidrog till att han tvingades avgå. Som hämnd var det han som stack kniven i Johnson genom att på sin blogg bekräfta Johnsons närvaro vid gårdsfesten den 20 maj och att det inte alls handlade om ett arbetsmöte.

Protester utanför brittiska parlamentet i London på onsdagen.

Förtroendet rasar

Premiärministerns förtroende har rasat kraftigt den senaste tiden. Vore det val i dag skulle sannolikt labourpartiet vinna.

Johnsons hantering av coronapandemin har varit allt annat än lyckad. Först försökte han skämta bort faran. Efter att han själv blivit svårt sjuk och varit nära att dö i covid blev de plötsligt strikta regler.

Johnsons framtid bestäms nu sannolikt av en utredning som ska avgöra om den aktuella tillställningen bröt mot landets nedstängningslagar. Blir svaret på den frågan ja är de flesta bedömare eniga om att Johnson inte har något annat val än att avgå.

Men även om festen inte bröt mot lagen ligger premiärministern illa till.

När Johson stod på toppen av sin karriär i valet i december 2019 levererade han en jordskredsseger i vad som var ett brexitval. Inte minst genom att locka över många labourväljare. Han spåddes en lång och lysande karriär som premiärminister. Det talades om en ny Churchill.

Drygt två år senare låter det väldigt annorlunda.

Misstroendeomröstning

Allt fler av Johnsons partikamrater börjar luta åt att han inte har någon chans att vinna nästa val 2024. Så frågan är om det är lika bra att göra sig av med honom nu och hinna få en ny partiledare på plats som har bättre förutsättningar att vinna.

Många ministrar uttalar föga förvånande sitt stöd för Johnson. Vad skulle de annars göra?

Men det finns de som i likhet med Douglas Ross, ledare för de konservativa i Skottland och William Wragg, en av partiets mest erfarna parlamentariker anser att Johnson måste avgå direkt.

Nyckeln håller partiets särskilda parlamentskommitté som går under namnet 1922. De samlar ihop brev från konservativa kandidater som kräver en misstroendeomröstning mot Johnson. Det krävs 54 brev för att en sådan omröstning ska bli av. Det är inte offentligt hur många som redan kommit in men enligt brittiska medier rör det sig om ett 25-tal.

Johnson har genom åren visat en osedvanlig förmåga att överleva skandaler som hade fällt vilken annan politiker som helst. Därför är det för tidigt att räkna ut honom.

Om Johnson överlever utredningens dom som väntas inom några veckor blir nästa test de lokala fyllnadsval som hålls i maj. Förlorar de konservativa där kommer ropen på Johnson avgång åter att höjas.