Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Välkomna hem, Niclas och Magnus!

Lena Mellin: Det gick ett sus av lättnad genom redaktionen

Efter nästan två månader kommer det efterlängtade beskedet. Våra arbetskamrater Niclas Hammarström och Magnus Falkehed är släppta och befinner sig i säkerhet på ambassaden i Beirut.

Det gick ett sus av lättnad genom redaktionen.

Många tror att journalister är råbarkade sällar utan något större känsloregister. Ingenting kan vara mer fel.

Däremot är vi vanare än de flesta att ha med människor som befinner sig i olika knepiga situationer att göra. Det gör många av oss mer raka på sak än många andra.

Den förstämning, den sorg, som drabbade redaktionen sedan Niclas Hammarström och Magnus Falkehed förts bort av beväpnade män nära gränsen till Libanon den 23 november förra året, var djup. För mer än många andra förstod vi vad det kunde betyda.
 

Sorgen lyfte inte förrän i dag när beskedet kom från Internationella Röda Korset att de både befann sig i säkerhet på svenska ambassaden i Beirut.

Varken Niclas eller Magnus jobbar hos oss på Aftonbladet just nu. Men Niclas var under många år anställd som stillbildsfotograf på bildredaktionen. Efter några år i näringslivet återkom han som fotograf och bildredaktör men på frilansbasis.

Magnus var under många år Aftonbladets stringer i Frankrike men har nu Dagens nyheter som främste uppdragsgivare.

De reste till inbördeskrigets Syrien på eget bevåg, utan uppdragsgivare med målet att skildra sjukvården. Ingen redaktion med ett arbetsgivaransvar värd namnet skulle i dagens läge skicka personal till Syrien. Det är helt enkelt för farligt.

Hammarström och Falkehed gjorde det ändå och priset blev högt. Vi har ännu inte hört deras egna berättelser och känner alltså inte till hur tiden i fångenskap varit.

Vad vi däremot vet är att både polisen och Utrikesdepartementet, UD, har jobbat intensivt och engagerat med att få dem fria och i dag kröntes deras arbete med framgång. Samma myndigheter har också ingått i en samverkansgrupp med Aftonbladet och Dagens Nyheter.

– Jag vill bara tacka alla från olika myndigheter och andra som arbetat med att få våra två svenska journalister i Syrien fria, skrev Carl Bildt på Twitter kort efter frigivandet bekräftats. Det är lätt att hålla med.

Vad beskedet betyder för Niclas Hammarström och Magnus Falkeheds familjer kan vi bara föreställa oss. Att leva i total ovisshet om vad som hänt med dem i 1,5 månader måste ha varit oerhört tungt.

Men i dag glädjer vi oss tillsammans med dem. Välkomna hem, Niclas och Magnus.

Följ ämnen i artikeln