Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Klassiskt försök till att flytta fokus

Sten Tolgfors försvars­departement slog i går till med klassisk krishantering.

De försökte flytta fokus för att misskreditera bud­bäraren, i det här fallet ­Aftonbladet.

Var de framgångs­rika? Döm själv.

I tisdags ställde ­Aftonbladet frågor om den omdiskuterade vapen­exporten till Saudi­arabien till Sten Tolgfors pressekreterare Mikael Östlund. Han svarade inte utan hänvisade till de utredningar som ska göras av polisen, justitiekanslern och riksdagens konstitutionsutskott.

Klockan två i går eftermiddag skickade Mikael Östlund i stället ett mejl. Det var ett utmärkt ­exempel på klassisk krishantering. Nämligen att flytta fokus från det man ­inte gillar till det man tycker är lite mer uthärdligt.

I det här fallet betyder det att Östlund dementerar uppgifter som aldrig publicerats i Aftonbladet.

1. Inga hemliga möten mellan Saudiarabien och FOI.

Det påstås inte heller i ­artikeln. Däremot står det i en underrubrik att förhandlingarna var hemliga.

Och förhandlingarna var, och är fortfarande, topphemliga. Utrikessekretess råder och det betyder i princip att ingen får säga någonting. Det har varit det ­bärande i beskedet från rader av makthavare sedan Sveriges Radio avslöjade Saudiskandalen för tre veckor sedan.

2. Dokumenten har hanterats korrekt av försvarsdepartementet och är diarieförda där.

Aftonbladet skrev i går att dokumenten inte diariefördes hos Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Hur försvarsdepartementet skötte hanteringen av dokumenten behandlades inte alls i artikeln.

3. Inget beslut vid mötena om att FOI skulle bilda ­bulvanbolaget.

Det står mycket riktigt i artikeln att det fattades beslut om att FOI skulle bilda det omdiskuterade bulvanbolaget. Aftonbladets källor vidhåller det.

Men man kan avse olika saker med termen ”fatta beslut”. Det kan vara formellt, med klubbslag i bordet och justeringsmän och hela baletten. Det kan också vara ett informellt, en muntlig överenskommelse som konfirmeras senare.

Det var den senare formen som avsågs i Aftonbladet i går. Vilken Östlund avser framgår inte.

4. Tolgfors statssekreterare skulle inte delta i mötet på FOI med saudierna.

I mejlet till Aftonbladets reporter Lisa Röstlund skriver Mikael Östlund att försvarsministerns statssekreterare Håkan Jevrell inte skulle delta i ett möte med Saudiarabien den 21 maj 2008 då det skulle klargöras att FOI inte kunde leverera vapenanläggningen utan ­bara vara konsulter.

Det påstås inte heller i artikeln. Där står att Jevrell inte närvarade vid ett möte under sommaren, trots att det var aviserat att han skulle delta.

Avslutningsvis skriver Östlund att den kvinnliga departementstjänstemannen inte sagt att ”vi måste skydda ­ministern”. I den frågan står alltså ord mot ord.

Att flytta fokus är en klassisk metod för krishantering. Men den lyckas ­inte alltid.

Följ ämnen i artikeln