Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Han är bäst i klassen

Lena Mellin: Löfven har fått S på fast mark igen

Om man ska vara riktigt ärlig, och det ska man ju, så valdes ­Miljöpartiets Åsa Romson och Gustav Fridolin tre veckor före förra riksdagsårets slut. Men de hann inte bli varma i kläderna innan riksdagen bröt för sommaren.

Sedan dess har även Centerpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna fått nya ordföranden.

Aldrig tidigare har förändringstakten på toppen av de åtta riksdagspartierna varit ­lika snabb. På den rödgröna planhalvan byttes samtliga partledare ut inom ett halvår.

Bäst av nykomlingarna har Social­demokraternas Stefan Löfven klarat sig. ­Partiet har klättrat rejält i opinionsmätningarna sedan han tog över. En nygammal professionalism har återvänt och social­demokrater har slutat sucka när de pratar om sitt parti.

Men framgångarna är inte ­enbart Stefan Löfvens förtjänst. Social­demokraterna befann sig i ett ­absolut bottenläge när han tog över, att förvärra det hade krävt en riktig klåpare.

Kompetent krishantering, i kombination med växande kritik mot regeringen, är de främsta ­orsakerna till att Social­demokraterna ökat med 6,6 procentenheter till 37,3 procent sedan valet ­enligt Statistiska centralbyrån.

Bra har det också gått för Miljö­partiets Gustav Fridolin (MP). Hans svada går inte av för hackor men ­ibland pratar han nästan lite väl mycket för sitt eget bästa.

Godkänt får Vänsterns Jonas ­Sjöstedt och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. De har gjort habila ­insatser men inte riktigt gått ­genom tv-rutan. Inte än i alla fall.

Sämst bland nykomlingarna går det för Annie Lööf som 28 år gammal blev både partiledare, näringsminister och chef för ett stort departement. I början hade hon vind i seglen men nu är det ­motigt.

Sedan valet har Centern tappat 28 procent av sina väljare, de flesta till M, S och MP. ”Alliansens gröna röst” är inte så stark längre.

Fröken Mellin delar ut betyg för förstaklassarnas läsår

Jonas Sjöstedt (V)

Ålder: 47.

Tillträdde som partiledare: 6 januari 2012.

Lyft sitt parti: Ja, med 0,3 procentenheter till 5,9 sedan valet enligt SCB.

Retorisk skicklighet: En bra talare som kan växla med rosenrasade energi till lugn pedagogik. Engagerar sina åhörare.

Lyckträffar: Fick stort genomslag för sitt motstånd mot svensk vapenexport under ”Saudiaffären”. Klarade sin första partiledardebatt i riksdagen i januari bra. Kaxar sig mot Socialdemokraterna.

Bottennapp: Fick kritik för att han blandade sig i arbetet med att försöka få hem de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som dömts till 11 års fängelse för terrorism i Etiopien.

Har klarat sig hittills: Hyfsat. Det verkar vara lugn och ro i Vänsterpartiet och så har det inte alltid varit.

Betyg: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stefan Löfven (S)

Ålder: 54.

Tillträdde som partiledare: 27 januari 2012.

Lyft sitt parti: Ja, med 6,6 procentenheter till 37,3 procent sedan valet enligt SCB.

Retorisk skicklighet: När Löfven kom in på allvar i politiken var han över femtio år. Det märks. De som gnuggats ­sedan de var med i ungdomsförbundet är betydligt skickligare talare än han.

Lyckträffar: Har hållit sig till frågor han behärskar, sysselsättning och näringspolitik. För första gången på länge utmanas alliansen i jobbfrågan.

Bottennapp: Vill inte berätta varför han bytt ståndpunkt om kärnkraften. Förr ville han, nu ska den avvecklas fast först ­efter 2045.

Har klarat sig hittills: Startade från ett absolut bottenläge för sitt parti, nu är det tillbaka på fast mark igen.

Betyg: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Åsa Romson (MP)

Ålder: 40.

Tillträdde som partiledare: 21 maj 2011.

Lyft sitt parti: Ja, med 0,8 procentenheter till 8,1 procent sedan valet enligt SCB.

Retorisk skicklighet: Tillhör inte riksdagens A-lag. Men efter katastrofstarten i Almedalen förra året har hon jobbat upp sig.

Lyckträffar: Ställde upp i SVT:s partiledardebatt i höstas trots att S och V bojkottade. Där fick hon utrymme att profilera sig. Kan miljöfrågor i grunden.

Bottennapp: Det förfärliga framträdandet i Almedalen förra året.

Har klarat sig hittills: Det har inte riktigt brejkat än för henne och språkrörskollegan Fridolin.

Betyg: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Gustav Fridolin (MP)

Ålder: 29.

Tillträdde som partiledare: 21 maj 2011.

Lyft sitt parti: Ja, med 0,8 procentenheter till 8,1 procent sedan valet enligt SCB.

Retorisk skicklighet: Vågar lyfta de stora frågorna och är i grunden en skicklig talare med stort engagemang. Men pratar lite för snabbt för att man ska höra vad han säger. Låter påskina att han har större erfarenhet än han har.

Lyckträffar: Aktiv i debatten om vapenexporten till Saudiarabien. Utmanar utbildningsminister Jan Björklund (FP) om skolfrågorna. Mycket kritisk till det bristande underhållet av järnvägarna.

Bottennapp: Inte än.

Har klarat sig hittills: ”Sveriges äldsta 29-åring” gör sällan fel.

Betyg: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Annie Lööf (C)

Ålder: 28.

Tillträdde som partiledare: 23 september 2011.

Lyft sitt parti: Nej. Har tappat 1,9 procentenheter till 4,7 procent sedan valet enligt SCB.

Retorisk skicklighet: En av Lööfs sämsta grenar. Talar ­inövat och oengagerat och använder klyschor. Det kan vara svårt att förstå vad hon menar och vill.

Lyckträffar: Inga än. Men Lööf har ­inte suttit längre än nio månader så chansen att dra en vinstlott finns kvar.

Bottennapp: Uteslöt i en intervju inte svensk vapenexport till Kina trots att EU har ett vapenembargo mot landet sedan 1989.

Har klarat sig hittills: Lööf valdes för att göra ­Centerpartiet tydligare och leda det in i framtiden. Än har hon inte motsvarat förväntningarna.

Betyg: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Följ ämnen i artikeln