Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

När vi blir rädda har terroristerna vunnit

Nivå fyra Efter hoten mot riksdagen infördes säkerhetskontroller i området. Här kollas en hantverkarbil med så kallad tullspegel.

Jag är arg på mig själv.

Terroristerna har nämligen vunnit en seger. Över mig.

Jag var med på 1970-talet när IRA härjade i Stor­britannien. Det gick knappt att gå in i en enda affär utan metallbågar och utan att handväskan genomsöktes. Säkerhetsarrangemangen var både omfattande och tidsödande och så kan det bli igen.

Då oroades jag inte. Förmodligen av ungdomligt oförstånd.

Men när Säkerhetspolisen, Säpo, i onsdags höjde hotnivån för terrorattentat till den hittills högsta i Sverige, nivå fyra, blev jag orolig. En tur med tunnelbanan tedde, och ter sig fortfarande, avskräckande.

Det gör mig arg på mig själv. För i sak betyder det att terroristerna redan vunnit sin första seger, i fall över min person. De vill att vi ska bli rädda, de vill att vårt samhälle ska sluta fungera, de vill destabilisera och förstöra.

Högerextrema kroater kapade ett flygplan på den skånska flygplatsen Bulltofta 1972. De ville att sju fångar som satt inne för mordet på dåvarande Jugoslaviens ambassadör i Stockholm skulle friges. Kapningen ledde till Sveriges första terroristlag som trädde i kraft permanent 1975. Den och andra flygkapningar gjorde att säkerheten också höjdes på flygplatserna. Bland annat infördes metalldetektorer och röntgen av handbagage.

Sedan dess har vaksam­heten mot terrorism och andra våldsbrott långsamt eskalerat. 2001, efter terrordåden den 11 s eptember i USA, infördes säkerhetskontroller på inrikes­flyget. Skulle man kunna tänka sig att vara utan dem nu? Knappast.

Vårt handlingsutrymme har alltså steg för steg beskurits och det är ledsamt. Vi har inte utrotat terrorismen. Det vi gjort är att göra det svårare för dem att utföra sina dåd.

Samtidigt har vi krånglat till vår egen tillvaro så till den milda grad. Jag får exempelvis inte gå omkring på jobbet utan ett id-kort kring halsen. Trots att de flesta människor här känner igen mig efter drygt 30 år på bygget.

Sedan några dagar tillbaka tvingas alla besökare, utom ledamöterna och riksdagens anställda, köra sitt bagage och sina ytterkläder genom en röntgenapparat i riks­dagens entré. Det kan vi tacka Paristerroristerna och han som just nu förhörs av Säpo för.

Detsamma gäller sedan flera år i regeringskansliet Rosenbad. Det kan vi tacka Anders Behring Breivik för. Han såg också till att taxi inte får stanna vid entrén dit.

På det sättet har terroristerna vunnit. I alla fall första ronden. Den andra ska de ta mig tusan inte ta.

5 saker att hålla koll på i veckan

Följ ämnen i artikeln