Terrorspöken

Kanske bättre att börja lite lägre på brottsskalan

GÅTT PÅ PUMPEN Under mindre än ett år har rättsväsendet i Göteborg gått på pumpen i tre uppmärksammade fall av misstänkta terrorbrott.

Ser Göteborgspolisen spöken mitt på ljusa dagen? Eller är de bara ambitiösa?

För tredje gången på kort tid stryks terrormisstankar från personer som gripits under mer eller mindre spektakulära former.

Sent i lördags natt greps fyra personer, 23, 24, 25 och 26 år gamla i Göteborg. De hade bland annat försökt hyra en bil utan att ha svenskt körkort.

De anhölls senare på sannolika skäl, den högre misstankegraden, för förberedelse till terrorbrott.

I dag hålls häktningsförhandlingarna. Men nu, drygt fyra dygn efter gripandet, är männen inte längre misstänkta för att ha planerat terrordåd. Åklagaren vill i stället häkta dem för förberedelse till mord.

Tyvärr är det här ingen engångsföreteelse. Det är tredje gången på kort tid som personer gripits i Göteborg misstänkta för terrorbrott. Och där brottsrubriceringen senare ändrats eller helt försvunnit.

I mars ställdes en 23- och en 26-åring inför rätta i hovrätten i Göteborg. I tingsrätten hade de dömts till fyra års fängelse för stämpling till terrorbrott. Stämpling betyder att man förbereder brott tillsammans med någon annan.

2009 åkte de till Somalia och levde med den radikala islamistiska  rörelsen al-Shabab. De påstår att de gjorde det för att leva asketiskt och förkovra sig i islam.

Männen buggades före och efter resan. Och eftersom en av dem var dum nog att babbla i telefonen om att han tänkte bli självmordsbombare greps de och ställdes inför rätta. Den åtalade sa att han sagt så för att verka häftig.

Hovrätten tyckte dock att bevisen var för svaga. Männen släpptes sedan de suttit häktade i åtta respektive nio månader.

Fem månader tidigare, i oktober förra året, fick polisen tips av en kvinna vars syster hört ett telefonsamtal mellan två män som talade arabiska. I köpcentret Nordstan i Göteborg skulle en bomb brisera.

Polisen agerade snabbt och resolut. Bevakningen av Nordstan skärptes, beväpnad polis grep fyra misstänkta under uppseendeväckande former.

Det gällde även en person som bara skulle tas in som vittne. Han tvingades sitta naken på golvet inför sina barn med vapen riktade mot sig.

Två av de gripna släpptes redan dagen därpå, de andra två en dag senare. Två olika undersökningar om tjänstefel har kommit fram till att inga fel begåtts.

Under mindre än ett år har alltså rättsväsendet i Göteborg gått på pumpen i tre uppmärksammade fall av misstänkta terrorbrott.

Givetvis ska inte misstankar om att människor tänker spränga sig själv och eller andra i luften negligeras. Inte alls.

Men Göteborgs facit är nedslående. Rättstryggheten kräver att polis och åklagare har ett hum om varför de griper människor misstänkta för allvarliga brott.

Förberedelse till terrorbrott blev förberedelse till mord. Stämpling till terrorbrott blev ingenting. Och terror lite mer diffust blev inte heller någonting.

Ett tips i all välmening. Det kanske är bättre att börja lite lägre på skalan.

För att slå till med terroranklagelserna när man verkligen vet att det är terror det handlar om?

Följ ämnen i artikeln