Patrik går att lita på

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Patriks kokainkalas och dopningbevisen i papperskorgarna var inte gårdagens enda drognyhet. I går publicerades alarmerande uppgifter om hur lådvinsalkoholismen skördat tusentals nya offer under denna långa heta sommar. I ett större perspektiv kanske det vore en viktigare sak att diskutera. Dock inte lika lätt att moralisera över. Idrotten behöver knarket för att rättfärdiga sin alkoholtradition.

I en idrottsvärld av stinkande lögnare, fuskare, psykopater och manipulatörer känns det märkligt nog som att Patrik Sjöberg är en av de få man vet var man har.

Att han drog en lina koks på fyllan kom ju knappast som en större skräll. Han hade förbluffat mer genom att sjunga psalmer eller recitera Tranströmer. Men Sven Nylander? Mannen som i sin helylleutstrålning endast matchas av Gunde Svan.Nylander knarkade. Han drog upp ett vitt pulver i näsan och genomfors av en känsla av upprymdhet, ökat självförtroende och ökad vakenhet, precis som det står i uppslagsboken.

Hur var det, Sven?

Var det som kyrkogårdsscenen i "Easy Rider"? Blev du psykedelisk? Fick du en sinnesutvidgande upplevelse? Eller blev du bara kåt?

Nej, visst nej. Du kände inget särskilt. För du vet att du inte gjort något, trots att pisseprovet larmade i högan sky.

Kommer att tänka på en klasskamrat från grundskolan som gömde (och glömde) ett paket kondomer på hatthyllan. Där blev dom liggande tills farsan fick kådisarna i skallen när han sträckte sig efter telefonkatalogen.

Killens förklaring är legendarisk:

"När jag var i mataffären kom det några stora killar som kastade kondomer på mig. Dom måste ha hamnat i jackfickan. Jag märkte det inte förrän jag kom hem".

Så var det nog också för Sven Nylander. Stora killar kastade kokain rakt upp i näsan på honom. Han märkte ingenting. Så måste det ha gått till.

Nåväl, snart får vi veta resultatet av testerna som togs på Patrik, Sven och nån diminutiv sextiometerslöpare. Då avgörs frågan om Sven Nylanders trovärdighet.

Fast i min bok är han redan körd. Att sitta och supa helrör och blanda drinkar i vip-tälten går tydligen hur bra som helst, även för den som mest helgonlikt säger sig företräda Ren Idrott men i praktiken ger uttryck för Ren Idioti.

Idrotten är inte ren. Den är ett tjuv- och rackarspel precis som många andra mänskliga aktiviteter; valrörelsen, bonusprogrammen, bostadsmarknaden eller kärleksintrigerna. Konstigt att vi envisas med att tro något annat.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln