Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Antidemokrater, visst, men vi kan inte släppa in nazister på skolorna

Vill dna-testa fram ”äkta svenskar” Nazistiska och antidemokratiska Svenskarnas parti har fått besöka skolor. Vi får finna oss i att andra partier som går att anse som antidemokratiska, till exempel Moderaterna och Sverigedemokraterna, besöker skolor. Men inte rashetsare, skriver Jan Guillou.

Skall nazister få predika i svenska skolor? Det före­faller som en mycket enkel fråga. Naturligtvis inte, ­måste svaret bli. Hur skulle det se ut? Den nazistiska ideologin går ju inte att framföra utan lagbrott, nämligen hets mot folkgrupp. Själva grejen med ­nazism är ju just det. ”Svenskarnas parti” anfäktas bland annat av föreställningen att man skulle kunna dna-testa den svenska befolkningen för att fastställa vilka som var äkta svenskar och därefter skicka resten ur landet.

Väl medveten om att jag själv nog inte skulle klara testet är jag förstås part i detta mål. Men jag tvivlar på att ens den hårda kärnan bland ­nassarna skulle göra det. Tag Sveriges främlingsfientligaste ort, Sjöbo i Skåne. Det historiska ursprunget till Sjöbo är en polsk koloni.

Tillbaks till ämnet. Märkligt nog har Regeringsrätten och justitie­ombudsmannen i olika beslut ­kommit fram till att nazister måste få framträda med rasläror och brott i svenska skolor. Så länge det finns betydligt fler skolor än nazister i landet kan problemet tyckas litet i praktiken. Men principiellt är det ingen liten sak.

För pillar man mer i frågan så krånglar det till sig. I en upprörd ­ledartext i liberala Expressen ­hummar jag instämmande med ända till slutklämmen:

”Rektorer måste självfallet ha rätt att stänga dörren för nazister och ­andra antidemokrater.”
 

Det är i orden ”andra antidemokrater” det kör ihop sig. För i så fall måste man ju utestänga Moderaterna, nya som gamla, från skolorna. Nej, jag skämtar inte.

För tag nu exemplet med världens största läkemedelsföretag Pfizer som vill köpa upp Astra Zeneca för att slippa betala en massa miljarder i amerikansk skatt och för att göra sig av med en liten förarglig konkurrent.

Astra Zeneca har 6 000 anställda i Sverige och dessa genererar ytter­ligare mellan 25 000 och 30 000 anställda inom universitet och andra företag. Astra Zeneca skapar mellan 50 och 60 miljarder kronor om året i exportinkomster och betalar årligen 3-4 miljarder i skatt och satsar 7 miljarder i forskning inom landet.

Men dessa, vad ska vi gissa? Dessa 100 000 svenskar som är beroende av Astra Zeneca har inget att säga till om i frågan om Jätten Glufs Glufs Pfizer skall få köpa och lägga ner ­företaget. Det bestämmer bara aktieägarna. Våra politiker kan bara vrida sina händer i ångest. Detta är anti­demokrati.

Från aktieägarhåll uttrycktes en del missnöje med att affären inte blev av, ty då skulle aktieägarna ha gjort ett klipp på kort sikt medan Sverige på lång sikt skulle drabbas av katastrof. Detta är antidemokrati. ­Eller hur?

Men på moderattidningen Svenska Dagbladets ledarsida inhämtar jag visdomen att politiker inte bör försöka rädda Astra Zeneca nästa gång Glufs Glufs uppenbarar sig (antag­ligen om ett halvår). Ty ”företag skall producera varor, tjänster och vinster snarare än att tillgodose ­nationers intressen”.
 

Som synes en rak och ärlig trohetsed till antidemokratin. Alltså borde moderater, som förfäktar ­denna ideologi, inte få uppträda i våra skolor om man som Expressen menar att inte bara nazister utan också ”andra antidemokrater” ­måste stoppas.

För att nu inte tala om Sverige­demokraterna. Deras främlingsfientlighet, partiets grundfråga utan vilken det inte skulle existera, kan svårligen sägas höra samman med demokrati.
 

Den här listan på vilka som bör utestängas från skolorna kan naturligtvis förlängas en hel del om vi använder oss av det oklara begreppet ”andra antidemokrater”. Minsann inte bara moderater och Sverige­demokrater, i vars kretsar säkert ­åtskilliga skulle vilja stoppa ­exempelvis vänsterpartister.

En gång förde jag en strid, som jag förlorade, tillsammans med bland andra Katarina Taikon för att nazisten Per Engdahl inte skulle väljas in i Svenska För­fattarförbundet. Motargumentet som segrade var att om inte nazister får vara med så kan vi inte heller släppa in kommunister. Sedan den dagen har jag bara varit passiv ­medlem i förbundet och jag hävdar fortfarande att gränsen bara kan dras vid nazister eftersom de är öppet och ideologiskt genomtänkta rasister. Den omständigheten att Per Engdahl skriftligen formulerat ­denna människosyn, även i bokform, alltså ”författat”, borde inte påverka det enkla förhållandet att man inte kan ha en föreningsmedlem som ­anser att andra föreningsmedlemmar är undermänniskor.
 

Och sak samma måste det vara i våra skolor. Man får finna sig i att släppa in moderata och sverige­demokratiska antidemokrater. Men inte rashetsare.

Eftersom skolan uttryckligen och lagligen har uppdraget att fostra ungdomen i demokrati så borde det räcka som laglig grund för att inte ­acceptera ­predi­kanter som menar att somliga elever inte har rätt att ­leva, i vart fall inte i Sverige. Hur svårt kan det vara?

För övrigt anser jag att ...

… det är något lurt när två mans­hatande småkändisar får stormande applåder för en stridsskrift som vill frälsa landets kvinnor till homo­sexualitet. Eftersom präster i svenska kyrkan absolut inte fick frälsa en bög till heterosexualitet.

… urgamla citat kan vara vrålkul: ”Statsrådet Tage Erlander lovade på torsdagskvällen vid en diskussionsafton på högskolan att säkerhetspolisen skulle avskaffas efter kriget” (Expressen 2 mars 1945). För vem var det som byggde upp säkerhetspolisen? Just det, högst densamme.

Följ ämnen i artikeln