Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Sista dagen-väljare kan rädda Fredrik Reinfeldt

Det ser riktigt dystert ut för Alliansen.

Utan en rejäl uppryckning ser Fredrik Reinfeldt och hans kamrat­er ut att gå mot en dunderförlust i valet nästa år.

Lena Mellin

Med sexton månader kvar till valet är det omöjligt att säga vem som på valnatten kommer att utropas till vinn­are och vem som får smita ut som förlorare.

Däremot kan man konstatera att enligt dagens Aftonbladet/United Minds ser det väldigt dystert ut för Alliansen.

De ligger betydligt sämre till nu än de gjorde vid samma tid före förra valet.

Då, i maj 2009, var stödet för Alliansens fyra partier sammanlagt 44,8 procent. Nu, i maj 2013, tänker inte ens fyrtio procent av väljarna lägga sin röst på något av allianspartierna. Det är den sämsta siffran under den här mandatperioden.

För fyra år sedan låg samtlig­a borgerliga partier dessutom över den avgörande 4-procentsspärren.

Minst var KD som då skulle få 4,8 procent av rösterna enligt den allra första väljarbarometern från Aftonbladet/United Minds.

Enligt dagens mätning skull­e Centern åka ur riksdag­en och Kristdemokraterna ligger i faro­zonen att göra samma sak. Med bara 36,3 procent (M, FP och KD) av väljarna bakom sig skulle Fredrik Reinfeldt bli av med stats­ministertiteln och hela regeringen skull­e tvingas avgå.

Än mer illavarsla n de för Fredrik Reinfeldt (M) är att medan stödet för Alliansen är betydligt lägre nu än för fyra år sedan så har stödet för motståndarna ökat. Enbart Miljöpartiet och Socialdemo ­ kraterna är i dag större än Alliansen.

De tre rödgröna partierna stöddes för fyra år sedan av 47,5 procent av väljarna. I dag är siffran 48 procent.

Begränsar man sig till Social­demokraterna ser det likadant ut. Stödet har vuxit från 31,1 procent för fyra år sedan till 32,7 procent i dag.

Ska statsminister Fredrik Reinfeldt bli historisk och som den förste borgerliga partiledare på hundra år väljas om för en tredje mandatperiod krävs alltså en rejäl uppryckning.

Alliansen skulle kunna börja med att lyssna på den ihärdiga kritiken om idélöshet och passivitet. Det spelar ingen roll om regeringen själv tycker att den sprutar ur sig det ena inspirerande förslaget efter det andra. Om väljarna har en annan uppfattning, och de har de, har A lliansen ett problem. Och det har de.

Fredrik Reinfeldts insats­er under den tv-sända partiledar­debatten i början av maj bar syn för sägen. Han kom inte in i matchen förrän de flesta redan hade stängt av tv:n och gått och lagt sig.

Alliansen skulle kunna fortsätta med att visa att de tar problemet med den höga arbetslösheten på allvar. Det gör de med stor sannolikhet.

Men deras problem är att omgivningen inte uppfattar det så. Den uppfattar det som om regeringens gamla medicin, sämre a-kassa och hårdare krav på både sjuk a och arbetslösa inte fungerar. Och att de inte har något nytt att komma med.

Men som sagt, sexton månader före valet är det ingen som vet hur det går.

I förra valet bestämde sig över hälften, 53 procent av väljarna för vilket parti de skulle satsa på under valrörelsen. Knappt 13 procent väntade ända till valdagen. Är det Alliansens chans?

Följ ämnen i artikeln