Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Nu ska Reinfeldt slåss för vår rabatt

Nu börjar slaget om miljarderna.

När dimmorna skingras i Bryssel riskerar din andel av medlemsavgiften till EU öka till minst 4 000 kronor per år.

Torsdag eftermiddag återupptas diskussionerna om EU:s nya långtidsbudget, från 2014 till och med 2020.

I slutet av november sprack förhandlingarna med ett brak. Efter enskilda samtal med stats- och regeringscheferna för de 27 medlemsländerna konstaterade Europeiska rådets ordförande, belgaren Herman Van Rompuy, att det inte var meningsfullt att fortsätta. Alla fick åka hem med oförättat ärende.

Sedan dess har ingenting hänt utom att Tysklands förbundskansler Angela Merkel själv fört diskussioner med regeringschefer i andra EU-länder.

Men nu brinner det i knutarna. Valet i Italien i slutet av månaden väntas sluta med långdragna regeringsförhandlingar. Innan dess gäller det alltså att bli överens om EU-budgeten.

Åtskilliga miljarder

Nästa fönster öppnas sannolikt inte förrän i höst, efter det tyska valet. I så fall kommer inte alla detaljer vara klara tills budgeten träder i kraft vid årsskiftet.

För Sveriges del handlar det om åtskilliga miljarder. Nästan hela den nuvarande rabatten på medlemsavgiften, 3,4 miljarder per år, riskerar att raderas ut.

Enligt det senaste budgetförslaget krymper den med 96 procent till 142 miljoner kronor om året.

Att Sverige har en rabatt beror på att vi tillhör de största nettobidragsgivarna till EU-budgeten. Vi betalar in mer än vi får ut. Det omvända gäller fattiga krisländer. Eftersom vi inte heller får särskilt mycket tillbaka i form av EU-bidrag blev rabatten en kompensation.

På toppmötet kommer Fredrik Reinfeldt slåss för att rabatten ska bli kvar. I vilken form är ointressant. Däremot att det viktigt att den behåller sitt värde.

Han kommer också slåss för att jordbrukssubventioner minskar och att stödet till regioner som inte är fattiga dras ner.

Tyvärr riskerar han att inte bli bli särskilt framgångsrik. I år beräknas Sveriges bruttoavgift till EU, före återflöden, bli drygt 33 miljarder kronor. Det motsvarar 3 665 kronor per innevånare.

Nytt förslag

Nästa år kommer den sannolikt att gå upp till åtminstone 36 miljarder per år. Det innebär att avgiften per capita blir minst 4 000 kronor.

Enligt det första budgetförslaget, som EU-kommissionen presenterade förra sommaren, skulle avgiften bli 40 miljarder kronor. I det senaste, som alltså kom i november hade den krympt till 36 miljarder.

I dag ska Herman Van Rompuy presentera ett nytt förslag som statsministrarna ska diskutera på en middag som börjar halv sju ikväll. Ingen tror att summan då stannar vid 36 miljarder, det kommer att bli mer.

Frågan är om det blir en uppgörelse under toppmötet som beräknas vara slut i morgon men som kan pågå hela helgen. Nettobidragsgivare som Storbritannien, Sverige, Nederländerna, Österrike, Tyskland och Danmark står mycket långt från länder som Frankrike, Spanien och Italien. Utifrån är det mycket svårt att se hur viljorna ska gå att jämka ihop.

Blir dyrare vara med

Blir det ingen uppgörelse prolongeras den nuvarande budgeten. Men i så fall utan svensk rabatt. Det nuvarande avtalet löper ut vid nyår.

Hur vi än vänder oss kommer det alltså att bli dyrare att vara med i EU än det är i dag.

Är det värt priset? Därom tvista de lärde.

Följ ämnen i artikeln