Det är korkat att köra bil på bensin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tillbringade några dagar i norra Dalslands relativa vildmark. Övernattning i kåta, morgontoalett i bäcken och med elden som människans bästa vän. Det var skönt och vilsamt att vara på avstånd. Via mobilen kunde jag dock läsa nyheter från Aftonbladet. Bland mycket annat fick jag veta att Göran Persson inte förstår att folk är upprörda över bensinpriset.

Väl hemma i den relativa civilisationen skulle jag tanka bilen. Det var i sanning upprörande. 12:58 per liter blev otäckt nära tusenlappen för full tank.

Och visst, det är möjligt att bensinskatten borde sänkas. Fast det stora problemet är ju att vi över huvud taget köper bensin. Ett mer otidsenligt sätt att driva en bil framåt känns svårt att tänka sig. Skulle vara gengas i så fall.

Varje gång bensinpriset höjs ser vi samma illustrerande poänglösa intervju i nyheterna. En "vanlig människa" tankar sin bil och förklarar att det är åt helvete för dyrt. Fast egentligen kostar en liter bensin inte mer i dag än i början av 70-talet, om man utgår från hushållens disponibla inkomst. Tyvärr kan man inte säga detsamma om kollektivtrafiken som bara blivit dyrare.

Ökar gör också våra samlade utsläpp av koldioxid. Ökningstakten befaras bli hela 20 procent under de kommande fem åren. Att gnälla på bensinpriset är därvid en missriktad protest. I stället borde vi skrika oss hesa efter vettiga bilar som drivs på vettiga bränslen till vettiga priser.

Och så borde vi köpa dem. Den som köper en vanlig bensindriven ny bil i dag är antingen ekonomiskt oberoende eller ekologiskt okunnig. Jag kan faktiskt inte se ett enda skäl till att välja en bil med konventionell bensinmotor, och det är nästan svindlande att bilindustrin fortsätter att tillverka och marknadsföra sina bensinslukande dinosaurier i en tid då alla riktningsvisare pekar åt ett annat håll.

Men småfolket kan inte sätta press. Det måste de stora aktörerna göra.

Företag som tillåter sina anställda att välja bensindrivna tjänstebilar är osmarta. Kommuner som handlar upp stora mängder bilar borde inte ha något val. Rege-ringar som inte belönar miljöbilister med rejäla förmåner har ingen miljöpolitik.

Och privatpersoner som väljer att köpa en ny bensinbil borde skämmas. Ungefär som jag gjorde när jag stod där och tankade min ett år gamla bensinbil. Jag kände mig som en grottmänniska.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln