Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Går det att hävda att Netanyahu är terrorist?

Israens premiärminister Benjamin Netanyahu.

En av de saker som gör att Israels personsökarattacker inte kvalificerar sig som ett terrordåd är att det var Hizbollah som från början angrep Israel.

Israel har rätt att försvara sig – men beroende på hur många oskyldiga civila som dödats och skadats kan Benjamin Netanyahu ha brutit mot proportionalitetsprincipen.

Följ ämnen
Israel
Iran

Två av dödsoffren för den första dagens explosioner var barn. Ett antal av de skadade var civila som bara råkade befinna sig nära en av personsökarna som sprängdes.

Fortfarande är det oklart hur många av offren för gårdagens explosioner i walkie-talkies som var oskyldiga civila. Minst 20 personer uppges ha dödats och 400 skadats. Totalt innebär det omkring 3 500 skadade på två dagar. En så stor siffra att det förefaller osannolikt att alla skulle vara del av Hizbollahs militära offensiv mot Israel.

Det har rest frågan om Israels aktioner i själva verket var en terrorattack.

Civila offer avgör

Den erfarne folkrättsexperten Ove Bring menade i en intervju med Sveriges Radio i går att det avgörande för om Israels aktioner går att klassa som terrordåd är hur stor del av de skadade och döda som kan betraktas som oskyldiga civila.

Står dessa i proportion till den militära nyttan med attacken? Den frågan går först att ta ställning till när vi vet hur stor del de oskyldiga offren utgjorde, menar Bring.

En definition av terrorism är att den är ägnad att sätta skräck i befolkningen. Något Netanyahu verkligen lyckats med i Libanon. Människor är livrädda för det nya elektroniska hotet.

Offren för tisdagens attack begravdes under onsdagen – då skakades Libanon av flera nya explosioner.

Solidaritet med Hamas

Men en annan viktig omständighet är att det var Hizbollah som först attackerade Israel. Det skedde väldigt snart efter Hamas terrordåd inne i Israel den 7 oktober förra året. Hizbollah började beskjuta norra Israel med robotar som ett sätt att ”visa solidaritet” med Hamas attack.

Hizbollah har sedan dess fortsatt sin beskjutning så gott som dagligen. Israel har svarat med att bomba Hizbollahs baser och avfyrningsramper i södra Libanon. Omkring 70 000 civila israeler har evakuerats från de norra delarna. 

Ett barn som dödades i attacken mot kibbutzen Kfar Aza ligger på gatan utanför ett av husen, den 10 oktober, 2023.

Den libanesiska regeringen och armén är inte tillräckligt stark för att hindra Hizbollahs attacker mot Israel. Iranstödda Hizbollah är i praktiken en stat i staten.

En tolkningsfråga

Israel är med andra ord i sin fulla rätt att slå till mot personer som ligger bakom beskjutningen av landet. Om dessa är de huvudsakliga offren för sprängda personsökare och walkie talkies går det inte att klassificera aktionerna som terrordåd.

Problemet är att det alltid blir en tolkningsfråga av hur många civila offer som är proportionerligt i sådana attacker.

I Gaza har Israel bombat bostadshus med 50-100 döda civila som följd och motiverat det med att man ville döda en Hamasbefälhavare i byggnaden. Få mer än Israel tycker att ett sådant våld är proportionerligt.

Chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag har redan åtalat premiärminister Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant för krigsbrott i Gaza.

Resterna av en walkie-talkie.

Kan bli fängelse

Rädslan för nya åtal kommer knappast att avhålla Netanyahu från operationer liknande den i Libanon.

För honom står inte bara statens Israels existens på spel utan även hans egen.

Hizbollah har sagt att man upphör med beskjutningen av Israel i samma ögonblick som det blir en vapenvila i Gaza. Förhandlingar om en sådan har pågått i månader men varje gång en uppgörelse verkar nära agerar Netanyahu för att sabotera ansträngningarna. 

Till och med många israeler anklagar Netanyahu för att vilja hålla igång kriget för personlig vinning. Tar kriget slut talar det mesta för att Netanyahus dagar vid makten är räknade. Han har dessutom tre korruptionsåtal mot sig som återupptas när kriget är över. Det kan sluta med att han döms till fängelse.

Förödelse i Gaza.

Hellre än att säga ja till en vapenvila i Gaza verkar det som Netanyahu nu är sugen på att utöka kriget. Israeliska medier hävdar att de sprängda personsökarna var tänkta som en inledning på en markoffensiv mot södra Libanon, Hizbollahs starkaste fäste.

Ingen offensiv har skett än. Däremot har Netanyahu lagt till ett nytt mål för Israels krig. De evakuerade ska kunna återvända till sina hem i norra Israel. Det kan de inte göra om inte Israel kan få slut på Hizbollahs raketattacker. Då krävs en militär offensiv mot den terrorstämplade väpnade grenen.

Iran kan dras in

Det kan ske genom en markoffensiv eller med intensiva bombningar. Eller en kombination. En sådan israelisk motattack riskerar att dra in Iran ännu mer direkt i konflikten och resultera i ett regionalt storkrig. Ett krig där även Israel skulle drabbas av stora förluster både bland militären och civilbefolkningen. Även israeliska barn skulle riskera att dödas och skadas.

Intrycket är att Benjamin Netanyahu är beredd att betala det priset så länge han själv kan skjuta upp sin egen politiska död.

Följ ämnen i artikeln