Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Zelenskyjs panik inför USA-valet växer

Volodomyr Zelenskyj.

Ukrainas president har en sista chans att få mer militär hjälp och ett ok på att använda amerikanska vapen mot mål långt inne i Ryssland.

Om sex veckor kan Donald Trump väljas till president igen. Det kan helt vända upp och ner på förutsättningarna för Ukraina.

Zelenskyj slåss på två fronter.

Följ ämnen
Ukraina

I sina tal inför säkerhetsrådet och FN tidigare i veckan försökte Volodymyr Zelenskyj inskärpa vilken fara Vladimir Putin innebär för Ukraina och för västvärlden.

Zelenskyj pekade på underrättelsrapporter om att Ryssland planerar en attack mot kärnkraftverket i Zaporizjzja. Han pekade på att Ryssland redan slagit ut en stor del av Ukrainas energiförsörjning inför vintern.

Han fick lite draghjälp av Putin själv som meddelade att Ryssland ändrar sin kärnvapendoktrin. Numera gäller att om en kärnvapenmakt förser en annan stat med konventionella vapen som används för attacker mot Ryssland så förbehåller sig Kreml rätten att svara med kärnvapen.

En förändring väldigt tydligt kopplad till Ukrainas begäran att få använda långskjutande amerikanska robotar mot militära mål djupt inne i Ryssland.

Putin vill helt enkelt skrämma USA till att säga nej till Zelenskyjs begäran. En taktik som lyckats förr under de dryga 30 månader som kriget i Ukraina pågått.

För Zelenskyj är Putins hot ett av många bevis för hur farligt Ryssland är och att Putin måste stoppas.

President Biden håller med men är samtidigt en försiktig herre. Han har bara några månader kvar på posten och vill inte riskera att gå till historien som den som startade det tredje världskriget. Samtidigt vill han hjälpa Ukraina så mycket det går innan det kan bli ett skifte på presidentposten.

Därför är det tveksamt om Zelenskjy när han träffar Biden i dag får ett tydligt ja till att använda de amerikanska vapnen mot Ryssland som han vill.

Zelenskyj befinner sig i ett prekärt läge och blir alltmer desperat.

Ryssarna trycker på längs fronten i Donbas och vinner sakta men säkert terräng. Utan mer stöd från väst riskerar hela östra Ukraina att falla i Putins händer. Även om Biden lovar mer pengar till vapen är Zelenskyj frustrerad över att landet tvingas kriga ”med bakbundna händer”.

Biden har inte bara sitt eftermäle att tänka på. Han vill inte heller göra något som kan försämra Kamala Harris chanser att vinna valet. Ett klartecken att använda amerikanska vapen långt inne i Ryssland skulle förmodligen kritiseras av Donald Trump och republikanerna. Kanske till och med dras tillbaka om Trump flyttar in i Vita huset.

På ett valmöte häromdagen raljerade Trump över hur Zelenskyj som han kallade ”världens bästa försäljare”, varje gång han varit i USA åker hem med ”hundratals miljarder dollar”. En våldsam överdrift.

Han målar också upp en felaktig bild av Ukraina som ett totalt förstört land. Han vägrar säga ifall han vill att Ukraina ska vinna kriget.

Zelenskyj ville träffa även Trump under sin USA-resa men det mötet ser inte ut att bli av. Trump har mött andra utländska ledare under valkampanjen men verkar ovillig att träffa Ukrainas president. Kanske för att denne kritiserat Trumps vicepresidentkandidat JD Vance uttalanden om hur en fred skulle kunna se ut.

Joe Biden på Nato-mötet i Vilnius tillsammans med den ukrainske presidenten.

Trump har ju sagt att han kommer att fixa fred i Ukraina redan innan han tillträder i januari, ifall han bli vald.

Inte minst efter JD Vances ord tolkas det som att Ukraina måste lämna ifrån sig de territorier som Ryssland har ockuperat. Något Zelenskyj sagt att Ukraina aldrig kommer att acceptera.

Samtidigt har han inte råd att göra sig osams med Trump. Det kan bli fastighetsmiljardären han behöver förhandla med i framtiden om mer amerikansk hjälp. Av det Trump sagt hittills framgår att han kommer att vara svårövertalad.

Opinionsmätningarna visar på dött lopp mellan Harris och Trump. Med andra ord är det 50 procents risk för att Zelenskyjs mardröm blir sann.

Ukrainas problem är att det inte bara är USA som vacklar. Efter så många månader av krig och stora utbetalningar till Ukraina börjar även en del länder i Europa att förlora tålamodet.

En ukrainsk seger verkar i nuläget väldigt avlägsen. Om ställningskriget vid fronten fortsätter utan att något avgörande kan skönjas är det en uppenbar risk att väljarna i Europas länder tröttnar på kriget och röstar fram politiker som vill få ett slut på det. Oavsett utgång.

Nästa höst är det val i bland annat Tyskland. Förbundskansler Olaf Scholz hänger minst sagt löst.

Det ser mörkt ut för Ukraina på mer än en front.

Följ ämnen i artikeln