Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Stora brister i polisens larmrapport

Camilla Waltersson Grönvall och Gunnar Strömmer.

Regeringen kallade i morse till sig myndigheter för att stoppa gäng från att driva HVB-hem.

Frågan är om politikerna vet att rapporten som initiativet grundar sig på kryllar av sakfel.

Av lätt insedda skäl blev det rubriker då polisen i augusti avslöjade att den organiserade brottsligheten nästlat sig in på marknaden för HVB-hem.

Det sista Sverige behöver just nu är att gängkriminella roffar åt sig offentliga medel för att ta hand om ungdomar på glid.

I dag träffade så justitieminister Gunnar Strömmer och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall Polisen, Ekobrottsmyndigheten och IVO för att diskutera problemet.

”Var och en måste nu göra sitt yttersta för att stoppa de här verksamheterna. Och det krävs omedelbara åtgärder såväl som långsiktiga förebyggande insatser”, som de två statsråden uttryckte saken i en skriftlig kommentar.

Ett berömvärt initiativ, räck upp handen den som inte vill få bukt med detta elände.

Till saken hör dock att den polisiära rapport som ligger till grund för all denna uppståndelse innehåller ett antal faktafel.

I varje fall om vi ska tro Socialstyrelsen, som har har sammanfattat ett antal ilskna synpunkter på studien om Sis och HVB-hem.

Nio sakfel konstateras. Som att Riksrevisionen ska ha hävdat att det finns brister i tvångsvården på HVB-hem, när det i själva verket endast var Sis som granskades.

Rapporten som Aftonbladet tagit del av.

Ytterligare ett exempel:

Polisen hävdar i en slutsats att 60 procent av de ungdomar som stuckit från hem misstänks för grova brott.

Men, påpekar Socialstyrelsen, rapporten anger samtidigt helt andra siffror, som motsvarar två procent.

Det fortsätter på samma sätt. Polisen har fel om vilken lag det är som tvångsvård drivs med stöd av, Socialstyrelsen påpekar att statistik innehåller felaktigheter, HVB för unga har blandats ihop med vård för vuxna, och så vidare.

Utöver rena felaktigheter har Socialstyrelsen också synpunkter på diverse ”otydligheter”.

Otydligheter som ”riskerar att skapa en felaktig bild hos allmänhet och beslutsfattare om av vad HVB är och vad det är till för”.

Det finns dock ingenting som tyder på att polisen har fel i att det finns vårdhem som drivs av kriminella grupper. Och det är ju det viktigaste.

Icke desto mindre är det givetvis bättre att ministrar och myndighetschefer har ett korrekt underlag än ett som innehåller allsköns konstigheter.

Om inte annat så för att insatser som det beslutas om blir så effektiva och verkningsfulla som möjligt.

Nu var inte Socialstyrelsen på plats under dagens möte på Rosenbad.

Det blev upp till journalistiken att påpeka bristerna.