Larm om utpressning och hot i S i Botkyrka
I ett larm till Socialdemokraternas ledning hävdar tio politiker i Botkyrka att svåra missförhållanden råder i arbetarkommunen.
De vittnar om utpressning, repressalier och försök att skriva om regler för att kunna ge ABF nya miljoner.
”Den demokratiska ordningen i den lokala partiföreningen är i upplösningstillstånd.”
Så dramatiskt formulerar sig tio av socialdemokraternas 24 ledamöter i Botkyrkas kommunfullmäktige i det larm som tidigare i veckan skickades till partisekreterare Tobias Baudin.
Kopia har också sänts till de tre representanterna för Stockholms län i partistyrelsen:
Riksdagsledamöterna Mikael Damberg och Åsa Westlund samt finansregionråd Aida Hadzialic.
Bakgrunden är de svåra interna strider som har plågat partiet lokalt i över ett år.
Konflikten inleddes i februari 2022 då Botkyrka stängde de fritidsgårdar som ABF drev i kommunen efter att en extern rapport bland annat funnit att gängkriminella vistats i lokalerna, att vapen och skyddsvästar funnits där och att narkotika sålts.
ABF, Sveriges största bildningsförbund, har nära kopplingar till arbetarrörelsen och beslutet att stänga fritidsgårdarna väckte bestörtning både här och där inom socialdemokratin.
Turbulensen var en starkt bidragande orsak till att Ebba Östlin under kuppartade former och med två rösters övervikt avsattes som chef över arbetarkommunen tidigare i år och ett par månader senare förlorade striden om ordförandeposten i kommunstyrelsen i Botkyrka.
Emanuel Ksiazkiewicz, som har nära band till ABF i Botkyrka, tog över som socialdemokratiskt högsta höns i kommunen den 18 mars i år, med en förhoppning om att läka sår och återställa lugn.
Det blev inte så.
Politikerna som nu slår larm, däribland Marcus Ekman, ordförande i kommunfullmäktige, inleder med att påpeka att personer i arbetarkommunens styrelse som stod upp för beslutet att stänga fritidsgårdarna har tvingats bort och ersatts med personer med kopplingar till studieförbundet.
Detta trots att de var valda för en längre period.
Brevskrivarna fortsätter:
”Efter den 18 mars har flera förtroendevalda kallats till upprepade möten med den lokala partiledningen. Mötena har skett på initiativ av Emanuel Ksiazkiewicz och arbetarkommunens ordförande Jens Sjöström. Syftet med mötena har varit att tvinga de förtroendevalda att rätta in sig i det nya ledet”.
”Utvecklingen har lett till att stora delar av partiet inte känner sig trygga att delta vid möten eller andra evenemang. En farlig tystnadskultur fortsätter att växa fram med en utbredd rädsla för repressalier. Många överväger nu att lämna partiet”.
En stor del av skrivelsen handlar om det årliga stödet på nio miljoner kronor som ABF tidigare har fått, ett stöd som frystes i samband med att fritidsgårdarna stängdes.
”Den nytillsatta styrelsen i arbetarkommunen som domineras av personer med starka kopplingar till studieförbundet kräver nu att Botkyrka kommuns bidragsreglemente för studieförbunden skrivs om”.
Syftet är att kunna återöppna kassaflödet till ABF.
Robert Aslan, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, har kallats till flera möten och möts av krav på att centrala formuleringar i bidragsreglerna revideras.
Det som ska ändras är bestämmelsen att ekonomiskt stöd kan dras in ”vid grov förtroendeskada, till exempel när ett studieförbund är under rättslig utredning eller vid misstanke om oegentligheter”.
Just nu pågår en polisutredning om ABF i Botkyrka, varför stödet inte betalas ut.
De tio kommunpolitikerna påpekar att denna passage i bidragsreglementet ska skydda mot att skattemedel tilldelas korrupta organisationer och föreningar som har kopplingar till kriminalitet eller terrorism.
Utvecklingen, skriver undertecknarna, är ”fullständigt ohållbar”. Det påstås att ”förtroendevalda utpressas”. Situationen ”riskerar att skada både partiet och kommunen”.
Brevet avslutas med ett rop på hjälp.
”Vi vädjar om ett skyndsamt agerande från centralt håll”.
Den här skrivelsen är en partsinlaga. Flera av de tio politikerna stödde öppet Ebba Östlin. Naturligtvis finns utrymme för andra verklighetsbeskrivningar, andra sanningar.
Men jag vågar påstå att Socialdemokraterna i Botkyrka inte är en välmående organisation.