Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

ABF-politiker kräver mjukare regler i hemliga inspelningen

S-ledningen i Botkyrka driver på för mjukare regler för bidrag till studieförbund.

Den nya socialdemokratiska ledningen i Botkyrka har nära kopplingar till ABF.

Det är några av dessa ledamöter som i den hemliga inspelningen hårdast driver linjen att reglerna för bidrag till studieförbund ska mjukas upp.

I ett brev som skickades till partisekreterare Tobias Baudin i förra veckan påstår tio socialdemokratiska ledamöter att grava missförhållanden råder i arbetarkommunen i Botkyrka.

De påpekar också att flera ledamöter i den lokala partiledningen har petats och ersatts av personer med nära koppling till ABF, studieförbundet vars fritidsgårdar i Botkyrka stängdes i fjol efter att en rapport bland annat visat att grovt kriminella personer vistats i lokalerna.

Vice ordförande i den nya styrelsen, Inger Ros, sitter även i ABF:s centrala förbundsstyrelse och har ett förhållande med en man som tidigare varit ombudsman för studieförbundets avdelning i Botkyrka.

Det är Ros som håller i det möte som spelades in i smyg, en inspelning som avslöjar att den lokala s-ledningen i 30 minuter argumenterade för att bidragsreglementet ska mjukas om.

En hållning som ska ses i ljuset av att det årliga stödet till ABF på nio miljoner kronor frystes i samband med att fritidsgårdarna stängdes.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

 

Under mötet ställs Robert Aslan, socialdemokratisk ordförande i fritidsnämnden mot väggen.

Ros återkommer flera gånger till att styrelsen är enig om att reglerna måste skrivas om. Det är framförallt en formulering om indraget stöd vid ”grav förtroendeskada” som ledningen vill göra sig av med.

Ros säger att skrivningen ”andas förmynderi”, att den ”mistänkliggör” och att det påminner om den diskussion som SD för på nationell nivå.

– Vi tycker från styrelsen att du tar med dig den här frågan och förändrar i bidragsreglerna, säger hon till Aslan.

Inger Ros.

Fyra av elva personer i styrelsen har nära band till ABF. En av dem är Shafquat Khatana, tidigare ordförande för ABF i Botkyrka.

En bit in i mötet får han ordet och håller under ett par minuter ett anförande.

– Jag upplever formuleringen som väldigt hård och inte i linje med socialdemokratiska värderingar. Jag förstår att den kom till för att motverka ABF, men det handlar inte bara om ABF utan om våra värderingar.

– Vi skulle kunna vara mycket tuffare mot ABF och skita i andra studieförbund, men det skulle bli orättvist i längden.

Med under mötet är även Emanuel Ksiazkiewicz, ordförande i kommunstyrelsen.

 

Även han har nära band till ABF i Botkyrka och han betonar under mötet att det blir ”extremt problematiskt” om styrelse och Aslan inte kan komma överens.

Men fritidsnämndens ordförande står på sig. Han säger att formuleringen är ett viktigt verktyg för kommunen. Den behövs för att hindra att kommuninvånarnas skattemedel går till ljusskygga verksamheter.

Som många vid det här laget vet manövrerades Ebba Östlin bort som ordförande i kommunstyrelsen tidigare i år.

Vissa hävdar att det var ett straff för att hon tog i med hårdhandskarna mot Sveriges största studieförbund. Andra påstår att det berodde på att hon var maktfullkomlig och olämplig. Två versioner som inte utesluter varandra.

Emanuel Ksiazkiewicz.

En inte oväsentlig detalj i den röra som nu utspelar sig är att Robert Aslan tillhör den fraktion som stödde Östlin i den maktkamp som bröt ut mellan henne och Ksiazkiewicz.

Efter att Aftonbladet i lördags avslöjade den hemliga inspelningen har Ksiazkiewicz i intervjuer sagt att den kommer från den första av tre möten och att det färdiga förslaget snarast är en skärpning av reglerna.

Han har både rätt och fel.

Å ena sidan ”ska” återbetalning ske om studieförbund fuskat till sig pengar. I nuvarande bestämmelse står det att krav på att få tillbaka stöd ”kan” ske.

Dessutom skrivs det uttryckligen in i bestämmelsen att misstänkta oegentligheter ska polisanmälas.

Å andra sidan försvinner möjligheten att hålla inne stöd om misstankar uppstår. Och skrivningen om ”grav förtroendeskada” har tagits bort.

Utan de formuleringarna blir det svårt för kommunen att agera mot studieförbund som agerar uppenbart olämpligt, men som inte överskrider juridiska gränser.

Att ledande figurer i Vårbynätverket hänger på en fritidsgård skadar i mångas ögon förtroendet för verksamheten, men det är inte olagligt.

Just nu pågår en förundersökning om ekonomisk brottslighet i ABF Botkyrka.

 

Den kommer sannolikt läggas ner. Om förslaget till nya regler går igenom, blir det betydligt enklare att öppna pengakranen igen.