Dåligt inflytande gör mig ineffektiv

En man från det förflutna har plötsligt dykt upp i mitt liv och rubbat mina cirklar.

Han är på väg hit nu.

Och den här tornadon från ingenstans har fått mig att grubbla. Att börja grubbla över effektivitet och vad det är för någonting.

Att vara effektiv är att göra. Det är att göra det ena efter det andra i ett pärlhalsband utan slut. Inte nog med det. Du ska också göra allting rätt. På rätt sätt.

Har roterat runt i den där göra-smeten. Men en rad omständigheter har fått mig att tappa rytm, tempo och flyt. Och jag är inte längre spetsad i en lysande regnbåge av framåtrörelse.

Och mannen från det förflutna har inte gjort det hela effektivare. Hans mejl och telefonsamtal. Hans röst och planer har fått delar av min hjärna att lossna.

Att flyta.

Och det är dålig tajming, kan jag säga.

Har just kommit hem från Skatteverkets kurs i eget företagande. En effektiv och målinriktad kurs som handlar om att göra allting rätt.

Att göra allting rätt i förhållande till staten.

Har ingenting emot det. Absolut inte. Jag vill egentligen bara en sak. Och det är att göra rätt för mig. Men jag fattar inte hur jag ska fixa det. Hur jag någonsin ska kunna lära mig att navigera i den här härvan av olika skattetermer.

Några ur högen: Preliminär skatt. Momsredovisning. Skattedeklaration. VAT-nummer. Skattekonto. E-legitimation. Verifikationer. Bokslut. F-skattsedel. Ålderspensionsavgift, efterlevandepensionsavgift, sjukförsäkringsavgift, arbetsskadeavgift, föräldraförsäkringsavgift, arbetsmarknadsavgift. Allmän löneavgift.

Ta bara det där med e-legitimationen. Hur enkelt som helst, sa läraren. Bara att klicka.

Klicka? Ha ha. Jag klickade, men fick efter några supportsamtal veta, att det hade jag inget för så länge jag hade en Mac. Men jag har ju en Mac och hur ska jag då göra? Ja, då måste jag skapa ett särskilt program.

Och då kanske det skulle funka. Kanske.

Men det funkade aldrig. Satt där en hel eftermiddag med min utsmetade hjärna, men det där programmet bara försvann.

Så på tal om effektivitet.

Vem ska jag debitera min förlorade arbetstid?

Mig själv?

Skatteverket?

Ja, ni hör vart jag är på väg. Varthän det barkar.

Oj, nu ringer det på dörren. Två effektiva och snabba signaler.

Det är han.

Följ ämnen i artikeln