Hur vågar flickorna sälja sig på nätet?

Hur vågar Kapten Klänning & Co?

Och hur vågar de unga kvinnorna? Hur vågar de klä upp sig och dra iväg till den där källaren­, lägenheten, hotellet och gangbanga män som de inte ens vet namnet på?

Den 26 april 2008 gick en 16-årig flicka till polisen i Stockholm. Hon berättade att hon gangbangat äldre män som tvingat henne att göra saker som hon inte ville. Det här slutade med att tio unga kvinnor vittnade vid Solna tingsrätt.

I september 2009 kom domen: en företagschef dömdes till fyra års fängelse för grovt koppleri. En scoutledare fick två år och sex månader för våldtäkt. Resten av männen fick dagsböter.

Och så nu Kapten Klänning, den före detta polischefen som sitter häktad misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn. En man som har en hemlig väska på sitt kontor. En väska laddad med bitbollar, piskor och små kjolar.

Hur vågar dom?

Hur vågar männen förgripa sig på flickorna inför ögonen på varandra?

Och hur vågar flickorna sälja sig själva på nätet? Vad är det som sker i gråzonen mellan förövare och offer? Hur hakar deras intressen in i varandra?

Vad ger de varandra?

Var finns den fria viljan?

Ja, vems vilja talar vi om här?

Jag ringer till psykoterapeuter och får veta att det här handlar om: makt, klass och kön. Kontroll, drift, splittring och självbild.

Det handlar också om vilket värde jag har.

Vilket värde som jag ger mig själv. Vad är jag värd i mina egna ögon.

”Kvinnorna är offer”, säger en terapeut. ”Deras självbild är att de måste sälja sig. Det handlar om inre konflikter och hur de värderar sig själva. För den som inte har fått något annat, så kan det finnas ett värde i att någon vill betala för att ligga med mig. Det finns ett värde i att tjäna pengar på något som jag har.”

Och männen? Hur kan de vara så säkra på varandras lojalitet?

”Män gör de här sexlek­arna med andra män för att legitimera sin egen av­vikelse. Att dela ut bitbollar, piska och slå tillsammans med män som har samma status är att säga: det är inget fel på mig. Jag är okey.”

Mycket handlar om dominans – en total dominans: ”Om flera rika, mäktiga män går samman så kan de tänka: hon har ingen chans mot oss. Jag äger den här kvinnan. Jag har köpt henne. Hon ska vara glad för pengarna. Mina pengar.”

Följ ämnen i artikeln