Heléne Fritzon och S lever på hoppet

Socialdemokraterna driver en valkampanj som går ut på att hålla huvudet nere och hoppas på att opinionens goda vindar ska föra skeppet i hamn.

I bästa fall får de sina egna att gå och rösta, och det blir helt okej.

I sämsta fall är det ingen som kommer ihåg att de finns.

Heléne Fritzon borde vara en av den här valrörelsens mest välkända personer. Hon var migrationsminister mellan 2017 och 2019, en tid där migrationspolitiken överskuggade allt annat i den svenska debatten. Hon har suttit i Europaparlamentet i fem år och där leder hon Sveriges största delegation, den socialdemokratiska. När vi säger stor grupp i den här sammanhanget betyder det fem personer.

Fritzon har inte gjort så mycket väsen av sig under de här fem åren, och det är de ganska nöjda med.

Någon gång inför den här valrörelsen måste Socialdemokraterna tänkt att det vore bra om det stod lite gnistor runt deras S-kandidater och EU-valrörelsen. Någon gång vid ett senare skede måste de har bestämt sig för att det nog är bättre att bara hoppas på det bästa.

Heléne Fritzon i tvodden Utfrågningen

Varje valrörelse blir vi överösta av opinionsundersökningar. EU-valet är inget undantag. Däremot är det svårare att se hur opinionen verkligen ser ut inför val i EU. Valdeltagandet, kunskapen och intresset är lågt och vissa grupper är mindre benägna att gå och rösta.

Sedan riksdagsvalet har det gått som tåget i opinionen för Socialdemokraterna. I den nationella opinionen ligger S på över 35 procent i väljarstöd. Det har varit högre, men det är bra siffror för S. I riksdagsvalet förra hösten fick de strax över 30 procent.

När det kommer till opinionen inför EU-valet ligger Socialdemokraterna just nu på 27,5 procent. Lågt kanske du tänker, men i förra valet 2019 blev S största parti med 23,48 procent väljarstöd. Det ser alltså väldigt annorlunda ut i EU-val jämfört med val till riksdagen.

Med det i åtanke är det kanske inte konstigt att Socialdemokraterna bestämt sig för att helt okej duger.

Vad som däremot är konstigt är att de gjort det i en valrörelse där så mycket av deras stora valfrågor står på spel. Socialdemokraterna har sedan länge nu utmålat Sverigedemokraterna som sin stora motståndare. Ingen annanstans är konfliktlinjen mellan de två partierna större än den är i EU-valet. S och SD befinner sig långt ifrån varandra när det kommer till de stora frågorna som Sveriges roll i EU, migrationen och klimatet.

Heléne Fritzon är en skarp debattör och en pedagogisk politiker, det märks inte minst i Aftonbladets utfrågning. Men i den här valrörelsen har alla andra partier valt andra motståndare, för att det blir mer stuns och mer gnistor i debatten.

I den här valrörelsen står Socialdemokraterna för det som nästan alla andra står för. En hisspitch om varför man ska rösta på S i det här valet skulle vara nästintill omöjlig att göra.

Heléne Fritzon 2019.

Utfrågningen i fyra snabba betyg:

Begriplighet: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Heléne Fritzon är lärare i grunden och med det vill jag säga att hon är pedagogisk och tydlig. Det är inte hennes kommunikation det är fel på utan det är den bristande ambitionen i Socialdemokraternas politiska vision som är problemet.

Skrytkvot: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Precis som man kan förvänta sig av en europaparlamentariker är Fritzon inte främmande för lite skryt, framförallt om det arbete de gör i den socialdemokratiska gruppen.

Humor: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Bra balas mellan personligt och kul och politik. Helén Fritzon har också ett roligt språkbruk.

Känslostyrka: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Lagom med glöd, en trea.