Karin Karlsbro och L står på avgrundens rand

Inget parti älskar EU mer än Liberalerna, men efter valet kan kärleken vara obesvarad.

Karin Karlsbro har en uppförsbacke.

Hon representerar ett parti som inte riktigt vet vart det är på väg.

Uttrycket att vara liberal är att vara kluven, har präglat Folkpartiet Liberalerna sen 70-talet. Den dåvarande partiledaren Gunnar Helén ville beskriva hur liberaler för en ständig debatt med ”för och emot” inom sig, men uttrycket har under de senaste åren istället blivit en beskrivning av hur det liberala partiet slitits itu kring sin relation till Sverigedemokraterna. Efter Aftonbladets utfrågning av Karin Karlsbro, Liberalernas toppnamn i EU-valet, kanske uttrycket kan få en ny mening.

Kluvenheten är nu en djup klyfta mellan hur verkligheten ser ut och hur Liberalerna skulle vilja att den såg ut.

Karin Karlsbro brinner för klimatfrågan, demokratifrågor och ett starkt EU.


Karlsbro har själv varit med och förhandlat en del av det stora klimatpaketet Fit for 55 och tycker att EU ska ha, och nå ambitiösa klimatmål. De medlemsländer som inte når målen ska straffas. Ingen har gjort tillräckligt, säger Karin Karlsbro, varken EU eller medlemsländerna.

Så till verkligheten.

Den svenska regeringen driver just nu en klimatpolitik som leder till ökade utsläpp och som enligt flera expertinstanser kommer att leda till att Sverige inte når EU:s klimatmål. Miljö- och klimatminister i den svenska regeringen är Karlsbros partikamrat, liberalen Romina Pourmokhtari. Att Liberalerna tyvärr inte har en majoritet i Sveriges riksdag är ju inte ett tillräckligt bra svar på frågan om hur Karlsbro kan vara nöjd med detta.


När det kommer till ett starkt EU lyfter Karin Karlbro sin oro kring de krafter i Europa som vill åt andra hållet. Partier som pratar om att kunna lämna EU, vill riva upp viktiga överenskommelser som migrationspakten eller Fit for 55. Det vill säga Sverigedemokraterna. Karin Karlsbro har varit ett uttalad kritiker mot alla samarbeten med SD och har under den pågående valrörelsen varit tydlig i sitt motstånd mot SD.

Så till verkligheten.

I Sverige samarbetar L och SD, som vi vet, genom Tidöavtalet. Samarbetet har inte heller varit helt smärtfritt den senaste tiden. TV4:s avslöjande om att SD använt sig av anonyma konton på nätet landade som en bomb i Liberalerna. Partiledaren Johan Pehrson har använt sig av starka ord när han fördömt SD:s hantering av saken, men i praktiken har det varit mycket ljud och mindre handling.

På europeisk nivå blåser också högervindar och efter valet kan liberalerna i Europaparlamentet se sig själva omseglade av ytterhögern när det kommer till inflytande.

Utfrågningen i fyra snabba betyg:

Begriplighet: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Det är inte lätt att vara liberal. De vill så mycket, men de har bara en ledamot i bästa fall - kanske sitter de inte ens i parlamentet efter valet.
Så det som är svårast för Karin Karlsbro är att få oss att förstå hur deras förslag och poltik så få genomslag.

Skrytkvot: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Karin Karlsbro skäms inte för skryt eller lyfta sina insatser i parlamentet, i sann europaparlamentarisk anda. Klimattullarna, som hon varit med och förhandlar beskrivs i översvallande adjektiv.

Humor: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Mycket generöst blir det en fyra. Stämningen är god och hon kan ta ett skämt. Mer kan man inte hoppas på.

Känslostyrka: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Det finns känslor i den här utfrågningen, men det är mest kopplat till Liberalernas överlevnad.