Toppkandidaten Karin Karlsbro (L) vill förbjuda Tiktok

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-01

Hon vill förbjuda Tiktok, tycker att läget för klimatet är akut – och vill inte regera med SD i en regering 2026.

– Det ser jag som uteslutet, säger Liberalernas toppkandidat i EU-valet Karin Karlsbro i Aftonbladets ”Utfrågningen”.


 Gör Aftonbladets EU-valkompass

Hon har tidigare sagt att samarbetet med Sverigedemokraterna är ”djupt problematiskt”.

– Liberalerna går till val på ett starkt Europasamarbete för Sveriges skull. Sverigedemokraterna jobbar i Europaparlamentet, motarbetar EU, talar om att Sverige borde lämna Europasamarbetet. Det är extremt. Liberalerna och Sverigedemokraterna är varandras motsatser.

Hon menar att det finns en mängd nackdelar med ett svagare EU:

– Med ett svagare EU kommer det att vara svårare att forma ett demokratiskt Europa och vidta åtgärder mot länder som bryter mot rättsstatens principer. Det kommer att bli svårare att stötta Ukraina och stoppa Ryssland. Och hur ska vi bekämpa gränsöverskridande gängkriminalitet om vi inte får en gemensam polisstyrka på plats? Ett starkare Europa är också viktigt för ett starkare Sverige.

Karin Karlsbro i tvodden ”Utfrågningen”

EU:s nya migrationspakt gör att länder kan köpa sig fria från att ta emot människor som har kommit till Europa. Tycker du att Sverige ska kunna göra det?

– Ja, pakten var viktig att få på plats och den innebär olika typer av kompensation. Vi liberaler hade velat se att alla tog ett fullt och gemensamt solidariskt ansvar, men det här blev den bästa kompromiss som var möjlig att nå och det är viktigt för att upprätthålla asylrätten.

Så du tycker att Sverige ska kunna betala?

– Ja, det handlar om att ersätta länder som tar emot väldigt många människor, men när du syftar på migrationspakten så var den väldigt viktig för att också kunna upprätthålla asylrätten.

En annan av Liberalernas profilfrågor just nu är skärmförbud. Karlsbro har lovat att ta strid mot nätjättarna för att minimera barns och ungas skärmtid. Dessutom vill partiet ha nattlås på sociala medier för unionens barn.

”Skadar barn och unga”

– Siffror visar att svenska skolbarn presterar sämre i skolan. Och en orsak till det är att man använder skärm så pass mycket. Dels sover barn sämre, dels rör de sig mindre och får större problem att ta till sig undervisningen i skolan.

– EU kan sätta gränser och lagstifta – och följer inte nätjättarna det blir det böter. Vi lever med digitalisering och kommer att fortsätta göra, men när vi ser att det skadar barn och unga har vi ett ansvar att göra något åt det, säger Karin Karlsbro.

Vill du förbjuda Tiktok i Sverige?

– Ja, så länge Tiktok inte klipper banden till den kinesiska diktaturen så borde man inte få verka i EU. Tiktok ägs av en diktatur, då riskerar man att information som samlas kring en själv läcker direkt till Kina. Dessutom är det en app som också riskerar att sprida desinformation.

”Ska bli konsekvenser”

Även när det handlar om klimatet menar Karlsbro att det blir svårare att få ned klimatutsläppen med ett svagare EU. Hon var med och röstade igenom EU:s stora klimatpaket Fit for 55.

Vilken är den viktigaste delen?

– När EU skärper klimatpolitiken och sätter pris på koldioxid på det som släpps ut inom Europa finns det en risk att företag flyttar någon annanstans. Då finns ett nytt verktyg: EU:s klimattullar. De innebär att om man importerar från ett land som inte följer Parisavtalet, i stället för att producera varan i Europa, får man betala samma klimatavgift som om det skulle ha varit inom EU. Det är sjukt smart.

Ska länder som inte lever upp till EU:s klimatmål straffas på något sätt?

– Ja, absolut. Om man inte följer klimatpolitiken blir det konsekvenser, säger Karlsbro.

”Läget är akut”

Enligt Klimatpolitiska rådet gör klimat- och miljöminister Romina Pourmoktharis (L) och svenska regeringens politik att Sverige inte når målen 2030.

Ska det vara straff för att man inte når klimatmålen tvingas svenska skattebetalare stå för notan – på grund av en politik som Liberalerna för?

– Liberalerna har drivit på hårt för en aktiv och ambitiös klimatpolitik i alla år.

Det är jätteviktigt att vi fortsätter att samarbeta på EU-nivå, för läget är akut. Och det gäller också Sverige.

Är du nöjd med klimatministerns politik?

– Som klimatengagerad liberal så kommer jag aldrig att säga att jag är nöjd med mitt eget arbete, EU:s arbete eller svensk regerings eller någon annans. Når vi inte målen på kort sikt, kommer vi få ett ännu större beting på längre sikt.