Var god ring till Kvinnofridslinjen

Först den kände plastikkirurgen, så operasångaren Tito Beltran och den senaste i raden: den kände artisten.

Artisten som i måndags stod anklagad vid Stockholms tingsrätt för att ha misshandlat sin fru.

Men där hon sa att blodet som hade kommit strömmande från hennes huvud, var hennes eget fel.

Och att det inte alls var som vittnena hade sagt. Att den kände artisten hade dängt henne i husväggen, släpat henne i håret de tre trapporna upp till lägenheten och sedan smällt ett blockljus i hennes bakhuvud.

Nej, så hade det inte gått till, försäkrade den unga modellen i rätten.

I stället hade den kände artisten försökt lugna henne. Att hjälpa henne att tysta den där rösten som babblade i hennes huvud. Den påträngande rösten som sa så mycket ”konstiga” saker.

Ja, vad är en misshandel? Vad är ett övergrepp? Vad är hot, våld och våldtäkt? Vad är tvång? Var går gränsen mellan rätt och fel?

Och kan jag själv vara skyldig till vad någon annan gör mot mig?

Och det som inte går att förstå: kan någon som älskar mig samtidigt göra mig illa?

I så fall – hur ska jag få det att gå ihop?

Uppmärksamheten kring rättegångarna mot de tre kända männen har hur som helst väckt frågor och Kvinnofridslinjens telefoner har ringt och ringt.

Men de som ringt har varit långt ifrån tvärsäkra. De har inte ropat: ”Jag har blivit våldtagen.” ”Jag är misshandlad.” ”Hur ska jag göra för att sätta dit den jäveln?”

Många har inte ens fattat vad som hänt. De har uttryckt sig vagt, trevande. De kanske har sagt: ”Det har hänt mig något som jag inte ville vara med om. Jag sa nej, men jag skulle nog ha försvarat mig bättre.”

Säkert var det inte meningen, men Carl Troilius, Tito Beltran och den kände artisten har ändå satt fingret på hur det står till i det jämställda Sverige. Att vi blir slagna och våldtagna och inte vet vad vi ska ta oss till.

”Medias rapportering om våldtäkt, sexuellt utnyttjande och misshandel har lyft frågan och satt fart på debatten”, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef vid Kvinnofridslinjen.

Är du en av de drygt hundratusen kvinnor som har blivit misshandlad eller våldtagen?

Ring 020?–?50 50 50 du också.

Ta reda på vad som har hänt. Och vad du sedan kan göra.

Följ ämnen i artikeln