Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Meta, 87, kan bli din förebild, Reinfeldt

Publicerad 2012-02-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Politik i veckan med Lena Mellin

Här har du dina förebilder, Reinfeldt.

Meta, 87, Ingvar, 85, och Alice, 85 är fortfarande yrkesverksamma.

Man ska vara medelålders på svensk arbetsmarknad. Eller ännu bättre, runt 30 år med gedigen erfarenhet.

Den ekvationen håller inte i framtiden. De unga borde börja jobba tidigare. Och de äldre borde jobba efter 65.

Fram till 2030 blir pensionärerna 600 000 fler, de under 20 blir 170 000 fler. Men de förvärvsarbetande ökar bara med 150 000.

Den så kallade försörjningsbördan för de yrkesaktiva ökar alltså kraftigt under de närmaste decennierna.

Det problemet kan lösas på flera olika sätt. Man kan försämra kvaliteten i vården, skolan och omsorgen. Man kan höja avgifterna kraftigt.

Eller man kan tänka som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att människorna i ett av världens friskaste länder kan jobba längre än de gör i dag.

I dag jobbar vi i genomsnitt tills vi blir drygt 64 år. Reinfeldt retade gallfeber på väljarkåren genom att säga att vi kanske borde jobba till 75.

Men för att det ska lyckas krävs en attitydförändring. När pensionsåldern en gång i världen fastställdes levde människor i genomsnitt inte lika länge som nu.

I dag lever en kvinna som fyllt 65 år i genomsnitt tjugo år till. En man lever 16 år till.

Men vi tror fortfarande att racet tar slut vid 65. Sedan ska vi njuta av livet så länge hälsan inte sviktar. Man behöver bara kolla på utbudet av paketresor. Väldigt många riktar in sig på livsnjutning för 65-plussarna.

Vad Fredrik Reinfeldt behöver göra är att visa upp förebilder. Människor som jobbar, och kanske även har tid för trevligheter, efter den traditionella pensionsåldern.

Skådespelaren Meta Velander, 87, är ett utmärkt exempel. Hon spelar just nu i två pjäser på Stockholms stadsteater.

Ikeas grundare Ingvar Kamprad, 85, har möjligen inte några formella positioner utom i de mystikhöljda ägarstiftelserna. Men han har ett avgörande inflytande över möbeljätten.

En annan gråhårsdam är hovets överhovmästarinna Alice Trolle-Wachtmeister, 85, som bland annat ansvarar för statsbesök. På andra sidan gränsen har vi exempelvis nye CIA-chefen Leon Panetta, 73, som tillträdde i somras. Eller supermiljardären Warren Buffet, 81, som fick Obama att införa miljonärsskatt.

Det här var min sista fredagskrönika. Från nästa vecka kommer den på söndagar. På återseende.

Följ ämnen i artikeln